Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську оплесками зустріли 21 звільненого з полону військового


Звільнені українські військові, Дніпропетровськ, 12 вересня 2014 року
Звільнені українські військові, Дніпропетровськ, 12 вересня 2014 року

До Дніпропетровська вночі привезли ще 21 українця, звільненого з полону озброєних сепаратистів у рамках «мінських домовленостей». Біля будівлі облдержадміністрації на чоловіків чекали їхні рідні, представники влади та громадськості. Їх зустріли оплесками, а також вигуками «Слава Україні! Героям слава!».

Звільненим полоненим одразу запропонували медичну допомогу (двоє з них мали погане самопочуття).

За словами волонтерів, які опікуватимуться колишніми бранцями в Дніпропетровську, тут вони пройдуть медичне обстеження та отримають квитки для повернення додому.

Звільнення відбулося у межах переговорного процесу, ініційованого президентом України, за сприяння СБУ та посередництва Центру звільнення полонених при Дніпропетровській облдержадміністрації.

Дехто зі звільнених пробув у полоні сепаратистів більше місяця, про місцезнаходження декого рідні досі нічого не знали.

Серед визволених – як кадрові військові, так і бійці добровольчих батальйонів «Донбас» та «Миротворець», а також один цивільний, який, за його власними свідченнями, потрапив до рук угруповання «ДНР» у Донецьку цілком випадково. Є серед випущених чоловіків і кілька офіцерів Збройних сил України.

«На сьогодні ми забирали тих офіцерів, які відмовились перший раз виходити з нами з полону. Вони дочекалися своєї черги і пішли останніми, як і належить», – зазначив в керівник Центру звільнення полонених Володимир Рубан.

Як зазначив Рубан, у полоні озброєних сепаратистів наразі перебуває більше тисячі осіб і попереду «ще велика робота».

5 вересня учасники тристоронньої контактної групи в Мінську досягли домовленості про режим припинення вогню на Донбасі. Домовленість, крім іншого, передбачала також обмін затриманими та полоненими.

XS
SM
MD
LG