Доступність посилання

ТОП новини

Внесення змін до Угоди про асоціацію на вимогу Росії є неприйнятним – Клімкін та Де Гюхт


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та комісар ЄС з питань торгівлі Карел Де Гюхт вкотре підтвердили позицію, що внесення змін до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на вимогу третьої сторони є неприйнятним, повідомляє прес-служба Кабміну.

Клімкін та Де Гюхт обговорили подальші кроки сторін на виконання домовленостей, досягнутих у ході тристоронньої міністерської зустрічі Україна-ЄС-Росія щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Міністр наголосив, що українська сторона готова продовжувати конструктивний тристоронній діалог з метою пошуку шляхів врегулювання проблемних питань щодо імплементації угоди, зокрема для зняття занепокоєностей російської сторони.

Сторони також обговорили стан підготовки законодавчої пропозиції Євросоюзу стосовно продовження до кінця 2015 року дії режиму автономних торгових преференцій на товари походженням з України, а також кроки, спрямовані на додаткову підтримку з боку ЄС українського експортного потенціалу.

Раніше президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу наголосив, що угода про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС може бути змінена лише Києвом та Брюсселем, а не Москвою.

Баррозу також застеріг Путіна від запровадження торговельних обмежень проти України, зазначивши, що це загрожуватиме домовленостям з Росією щодо відтермінування запровадження торговельної частини Угоди про асоціацію.

У вересні український парламент та Європарламент ратифікували Угоду про асоціацію України з ЄС. Тимчасова імплементація частини про зону вільної торгівлі була відкладена до січня 2016 року, щоб заспокоїти Росію, яка заявила, що цей документ загрожуватиме її ринку. Тимчасова імплементація решти угоди почнеться з початку листопада цього року.

Москва закликала до тристоронніх переговорів для досягнення домовленостей і погрожувала Україні обмежити доступ до російських ринків, якщо Київ імплементує цю угоду.

XS
SM
MD
LG