Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ вітають відведення російських військ з сусідньої із Україною Ростовської області


В ОБСЄ вітають відведення російських військ з сусідньої із Україною Ростовської області. Про це заявив голова місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, коментуючи заяви президента Росії Володимира Путіна про відведення військ, які проходили навчання на полігонах в Ростовській області, в місця постійної дислокації.

«Ми вітаємо все, що призведе до припинення вогню», – зазначив він.

Також Апакан заявив, що поки що його не інформували про відведення сторонами конфлікту важкої військової техніки на Донбасі, що передбачає підписаний 19 вересня в Мінську меморандум про мирне врегулювання ситуації на Донбасі.

Сьогодні в РНБО заявили, що помічено згортання російських військових частин. Мова йде про ті частини, які перебували в сусідній із Україною Ростовській області.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулюванняна Сході України, першим пунктом якого було негайне припинення вогню. 19 вересня в Мінську контактна група підписала меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає, зокрема, заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, виведення всіх іноземних збройних формувань з території України, в тому числі всіх так званих найманців.

Документ також передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше ніж 15 кілометрів з кожного боку (створюється зона безпеки завширшки не менше ніж 30 кілометрів).

Українські силовики і проросійські бойовики продовжують звинувачувати одне одного у порушенні режиму припинення вогню.

Росія заперечує присутність на Донбасі її регулярних військ. Водночас постпред Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що у бойових діях на сході України беруть участь «російські добровольці».

XS
SM
MD
LG