Доступність посилання

ТОП новини

Литва: вибори в Україні були чесними і відповідали стандартам


Міністерство закордонних справ Литви вітає «вільне і демократичне» проведення позачергових виборів до Верховної Ради України.

«Ми поважаємо даний вибір українського народу і віримо, що Україна впевнено піде по шляху європейського оновлення, створюючи сильну, єдину державу. Литва готова і надалі підтримувати Україну на цьому шляху, надаючи необхідну допомогу і ділячись своїм досвідом», – йдеться в заяві МЗС Литви.

У відомстві нагадали, що вибори в Україні відбувалися в складних умовах, «при окупації української Автономної Республіки Крим і діях в частині східної України сепаратистів, яких безпосередньо підтримує іноземна держава і які перешкоджали вільному волевиявленню людей».

«Незважаючи на це, уряд України зміг організувати демократичні, сумлінні і чесні вибори, які відповідають міжнародним стандартам. За виборами стежила особливо велика кількість спостерігачів, серед яких було чимало представників Литви – 14 членів Сейму, 2 європарламентарі, 8 представників місії ОБСЄ, а також представники неурядових організацій – й істотних порушень в ході виборів зафіксовано не було», – йдеться в заяві.

Водночас у МЗС Литви висловили жаль з приводу того, що «в результаті здійснюваної через кордони агресії вибори не могли пройти в Криму та в частині Донецької та Луганської областей».

За опрацьованими ЦВК майже 40% голосів у загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, перед ведуть дві політичні сили – «Народний фронт» (21,62%) і «Блок Петра Порошенка» (21,51%). До парламенту також проходять «Самопоміч», «Опозиційний блок», Радикальна партія Олега Ляшка і «Батьківщина». Не долає 5-відсоткового бар’єру, за попередніми даними, ВО «Свобода» (4,66%).

XS
SM
MD
LG