Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині починають переглядати справи засуджених за «змову»


Суд у найбільшому місті Туреччини Стамбулі почав сьогодні перегляд справ 236 військових, яких звинувачували у змові з метою замаху на скинення уряду країни, що має ісламістське коріння.

Таким чином виконується ухвала Конституційного суду Туреччини, який у червні скасував вироки цих засуджених, визнавши, що було порушене їхнє право на справедливий суд.

Загалом у справі про «заколот», названий «Кувалда», 2012 року були засуджені близько 330 чинних і відставних військових на терміни до 20 років позбавлення волі. Серед засуджених були чільний армійський командувач чи начальники штабів ВМФ і ВПС.

Засуджені відкидають свою вину, а критики заявляють про численні, за їхніми словами, порушення чи й фальсифікації доказів проти військових.

Цю справу, а також іще кілька схожих справ проти військових за звинуваченнями у плануванні «заколоту», порушили на наполягання нинішнього уряду поміркованої ісламістської Партії справедливості і розвитку, яка прийшла до влади 2003 року й утримує її досі.

Військові в Туреччині традиційно вважають себе захисниками визначеного Конституцією світського курсу країни і в 1960–80-х роках тричі влаштовували військові перевороти, коли, на їхню думку, до влади наближалися ісламісти. Але після приходу до влади Партії справедливості і розвитку, яка веде свою історію теж із ісламістських кіл, вплив військових у Туреччині значно зменшився.

XS
SM
MD
LG