Доступність посилання

ТОП новини

Кількість небезпечних інцидентів між Росією і Заходом помітно зросла – експерти


Російський літак (згори) поруч із британським літаком у міжнародному авіапросторі поблизу країн Балтії, 17 червня 2014 року
Російський літак (згори) поруч із британським літаком у міжнародному авіапросторі поблизу країн Балтії, 17 червня 2014 року

Число і серйозність «близьких військових зіткнень» між Росією і Заходом помітно зросла на тлі напруженості навколо України, заявляють експерти з Європейського співтовариства лідерів у новому звіті.

У звіті організації, що базується в Лондоні, згадується близько 40 небезпечних інцидентів протягом останніх восьми місяців.

Як йдеться в доповіді, у березні пасажирський літак із понад 130 людьми на борту, що летів із Копенгагена до Рима, після зльоту ледь не зіткнувся з російським літаком-розвідником, який вимкнув свої сигнальні пристрої.

За повідомленням, зіткнення вдалося уникнути лише через добру видимість і швидку реакцію пілотів.

Серед інших небезпечних інцидентів, які згадуються у звіті, викрадення російськими спецслужбами естонського розвідника у вересні і перетин шведського повітряного кордону американським літаком після того, як його почали переслідувати російські літаки.

За словами експертів, ці випадки «складаються у вельми тривожну картину» порушень повітряного простору й інших небезпечних дій «у дуже широкому географічному регіоні» від Балтійського і Чорного морів до американських і канадських кордонів.

Автори звіту закликають Кремль «терміново переглянути можливі витрати і ризики від продовження його жорсткої військової позиції». «Західна дипломатія повинна бути спрямована на переконання Росії рухатися в цьому напрямку», – кажуть експерти.

Крім того, експерти закликали сторони до стриманості.

На початку вересня, коли у Вельсі тривав саміт НАТО російські бомбардувальники відпрацьовували ракетні удари в Лабрадорському морі неподалік від Канади.

До кінця жовтня у НАТО зареєстрували понад 100 перехоплень російських літаків, утричі більше, ніж торік.

XS
SM
MD
LG