Доступність посилання

ТОП новини

ЄС на різних рівнях намагається донести до Росії свою позицію щодо України – речниця


Майя Коціянчич
Майя Коціянчич

Європейський союз перебуває в постійному контакті з російською стороною з метою пошуку політичного вирішення кризи в Україні, заявила в Брюсселі речник верховного представника ЄС Федеріки Моґеріні Майя Коціянчич.

Для таких контактів, за її словами, є багато можливих рівнів. «Є контакти на політичному рівні, є також контакти в Москві, де у нас перебуває делегація, і є контакти тут, у Брюсселі», – повідомила Коціянчич.

За її словами, ЄС спирається в оцінці ситуації на сході України на інформацію ОБСЄ і НАТО.

«Міністри закордонних справ (ЄС) обговорять останній розвиток ситуації і відповідь Європейського союзу на (українську) кризу в понеділок», – сказала прес-секретар, нагадавши про заяву Могеріні від 9 листопада, в якій вона висловила стурбованість Євросоюзу повідомленнями про переміщення на сході України важкої військової техніки.

«Ми закликали Росію повністю взяти відповідальність, зокрема, запобігати подальшому пересуванню військових, зброї і бойовиків зі своєї території в Україну і вивести всі підрозділи, зброю й обладнання з України, а також використати вплив для того, щоб сепаратисти виконали Мінські зобов’язання», – сказала Коціянчич.

Речниця ухилилася від прямих відповідей про можливі санкції, які може обговорювати 17 листопада Рада міністрів ЄС із закордонних справ, сказавши, що ЄС на дії на сході України «відповідав по-різному, зокрема обмежувальними заходами».

Рада ЄС у закордонних справах має розглянути нинішній стан санкцій і перспективи їх змін наступного понеділка, 17 листопада.

Як заявив Радіо Свобода єврокомісар у справах європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Ган, цілком ясно, що ніякого зменшення санкцій Європейського союзу щодо Росії не може бути.

XS
SM
MD
LG