Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму моляться за жертв Голодомору


У Сімферополі в окупованому Росією Криму, у кафедральному храмі свв. рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги Української православної церкви Київського патріархату в неділю відбувся молебень пам’яті жертв Голодомору 1932–33 років.

У панахиді, яку провів настоятель храму отець Максим, узяли участь близько сотні людей, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії».

За словами учасників жалобного молебню, архієпископ Кримський і Сімферопольський УПЦ Київського патріархату владика Климент, який за традицією щороку очолював такі богослужіння, виїхав до Києва для участі в загальнодержавних заходах, присвячених пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Представники Кримської єпархії УПЦ Київського патріархату зазначили, що хоча безпосередньо на Кримському півострові, який у 1932–1933 роках іще входив до складу РРФСР, голоду не було, на його території померли тисячі українців, які тікали від голоду в материковій Україні.

Учасники молебню розповідали журналістам, що в кожній із їхніх родин помирали рідні, і вони прийшли на молебень, щоб ушанувати їхню пам’ять і поставити свічки за їхні душі.

Офіційні заходи на вшанування жертв голодоморів на території окупованого й анексованого Росією Кримського півострова не проводили.

Пам’ять жертв Голодомору 1932–33 років в Україні вшановують 22 листопада; жалобні заходи пам’яті жертв Голодомору проходять в Україні та багатьох країнах світу також і в неділю, 23 листопада.

XS
SM
MD
LG