Доступність посилання

ТОП новини

У президентських виборах у Тунісі очікують другого кола


Фото з минулих парламентських виборів у Тунісі, 26 жовтня 2014 року
Фото з минулих парламентських виборів у Тунісі, 26 жовтня 2014 року

У Тунісі в неділю відбулися перші вільні президентські вибори, які вважають важливим кроком у мирному переході країни до демократії після повстання 2011 року, яке поклало край автократичному режимові президента Зіна ель-Абідіна Бен Алі.

На результати очікують у вівторок, але дані опитувань на виході з дільниць свідчать, що, найімовірніше, буде необхідне друге коло виборів, передбачене на 28 грудня.

За цими даними, понад 45 відсотків голосів, але, як виглядає, все ж менш як половину, отримує 87-річний Беджі Каїд ес-Себсі, лідер світської антиісламістської партії «Нідаа Туніс» («Заклик Тунісу»), яка так само отримала найбільше голосів у парламентських виборах минулого місяця. Нинішній президент Монсеф Марзукі, який очолив державу без виборів після скинення попереднього режиму, набирає понад 25 відсотків голосів. Усього у виборах брали участь 27 кандидатів.

Беджі Каїд ес-Себсі, діяч-ветеран, який обіймав державні посади в Тунісі за попередніх влад, хоча прямо не пов’язаний із режимом Зіна ель-Абідіна Бен Алі й має репутацію відносного ліберала, йшов на вибори під гаслами «відновлення престижу держави» і сприймався як уособлення стабільності старих часів. На цій підставі його звинувачував у намаганні відновити однопартійний авторитаризм його головний суперник Монсеф Марзукі, колишній правозахисник, який виступив як революційний діяч.

У Тунісі за нині чинною конституцією повноваження президента значно обмежені, і головну владу у країні має прем’єр-міністр; президентські повноваження стосуються, зокрема, питань оборони і зовнішньої політики.

XS
SM
MD
LG