Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники вимагають встановити місцеперебування Олександра Мінченка, що зник на Донбасі


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від правоохоронних органів України та добровольчого батальйону «Айдар» «негайно встановити» місцеперебування 31-річного Олександра Мінченка, який зник улітку на Луганщині, а також «гарантувати йому безпеку». Про це йдеться у прес-релізі організації, опублікованому у вівторок, 25 листопада.

«Доступні нам деталі цієї справи вказують, що Олександр Мінченок, ймовірно, став жертвою викрадення та незаконного арешту з боку добровольців «Айдару». Тут помітний і почерк порушників з лав цього батальйону – під час викрадення чоловік був за кермом машини, крадіжка якої могла стати мотивом злочину», – сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні.

В Amnesty International зазначають, що «якщо чоловік затриманий, то йому мають невідкладно забезпечити доступ до адвоката, повідомити про обвинувачення у передбаченому кримінальним кодексом злочині чи негайно звільнити».

У правозахисній організації повідомляють, що 21 липня житель Луганщини Олександр Мінченок разом з бабусею Марією Наумовою їхав машиною з Лисичанську до Харкова. Він подзвонив батькам і повідомив, що вони минули контрольно-пропускний пункт, який контролювався проросійськими сепаратистами поблизу Сєвєродонецька. Через півгодини після цієї розмови невідомий чоловік подзвонив батькам Олександра й повідомив, що їхнього сина заарештували і забрали до прокуратури. Більше зв’язатись ні з Олександром, ні з невідомим чоловіком так і не вдалось.

У вересні генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті заявив, що українська влада має взяти під контроль добровольчі батальйони і почати розслідувати випадки порушень добровольчим військовим формуванням «Айдар» міжнародного законодавства в сфері прав людини.

Представники цього добровольчого батальйону спростовують звинувачення.

Раніше Amnesty International констатувала, що вдалося зібрати достатньо даних про участь у конфлікті в Україні російських військ і озброєнь, щоб вважати доведеним: конфлікт на сході України переріс у «міжнародний збройний конфлікт».

XS
SM
MD
LG