Доступність посилання

ТОП новини

Іран хоче збільшити військовий бюджет


Хасан Роугані в парламенті Ірану, архівне фото
Хасан Роугані в парламенті Ірану, архівне фото

Президент Ірану Хасан Роугані подав у неділю до парламенту пропозицію бюджету на наступний фінансовий рік, яка передбачає більш як на третину підвищити витрати на військові цілі.

Із загального бюджету у приблизно 8 квадрильйонів 400 трильйонів іранських ріалів (понад 321 мільярд доларів США) на оборону пропонується призначити близько 282 трильйони ріалів (майже 10 мільярдів 480 мільйонів доларів), а це приблизно на 33,5 відсотка більше, ніж нині.

Більша частина цієї суми призначена елітній складовій – Корпусові вартових Ісламської революції, який є в Ірані збройною структурою, по суті паралельною звичайним Збройним силам.

Проект бюджету Ірану, значну частину прибутків якого дає продаж енергоносіїв, виходить із ціни на нафту в 70 доларів за барель. Протягом минулого тижня ця ціна була дещо меншою.

Виступаючи в парламенті, Роугані заявив, що при складанні проекту бюджету «уважно стежили за цінами на нафту».

За нині чинною тимчасовою домовленістю щодо суперечливої іранської ядерної програми, Тегеран може використовувати по 700 мільйонів доларів на місяць із його коштів за кордоном, заморожених за умовами санкцій проти Ірану.

Фінансовий рік в Ірані починається 20 березня.

XS
SM
MD
LG