Доступність посилання

ТОП новини

Меркель поговорила з Путіним, той закликає до прямого діалогу Києва з «представниками Донбасу»


За ініціативою німецької сторони відбулася телефонна розмова президента Росії Володимира Путіна з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, під час якої вони «підтвердили взаємний настрій і далі сприяти мирному врегулюванню в Україні, зокрема з урахуванням реалізації Мінських домовленостей», повідомляє прес-служба Кремля.

У цьому контексті домовлено нарощувати спільні зусилля в «нормандському форматі», включно з консультаціями по лінії зовнішньополітичних відомств, мовиться в повідомленні на сайті російського президента.

«В. Путіним акцентовано пріоритетне значення дотримання режиму припинення вогню і надання підтримки економічному відновленню постраждалих регіонів південного сходу України. Підкреслена безальтернативність і нагальна необхідність налагодження прямого політичного діалогу Києва з представниками Донбасу», – пише президентська прес-служба у Кремлі.

У Києві заявляють, що для діалогу з представниками Донбасу потрібні для початку самі такі легітимні представники. Для цього в окремих районах Донбасу, захоплених наразі сепаратистами, мають відбутися місцеві вибори за українським законодавством і під наглядом ОБСЄ. Сепаратисти тим часом зірвали такі вибори, призначені на 7 грудня. На початку листопада вони влаштували власні псевдовибори, результатів яких не визнав ніхто, тільки єдина Росія заявила, що «поважатиме» їх.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні заявляє про збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, більшість з яких локалізована в районі Донецького аеропорту. Про це йдеться в їхньому звіті, оприлюдненому на сайті організації. Місія наводить дані, згідно з якими лише за одну добу було зафіксовано 91 порушення. Про «різку ескалацію конфлікту» у суботній телефонній розмові з Анґелою Меркель заявив президент України Петро Порошенко.

МВС Україні повідомило, що 10 січня в селі Кряковка на Луганщині від обстрілу з боку незаконного збройного угруповання «ЛНР» загинула 14-річна дівчинка, її мати та бабуся.

XS
SM
MD
LG