Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі теж відбувається Марш єдності


Понад 10 тисяч людей пройшли в неділю столицею Бельгії Брюсселем на знак солідарності з жертвами терористичних нападів у Франції. Цей Марш єдності був однією з найбільших таких демонстрацій поза межами Франції – за даними поліції, число його учасників могло наблизитися до 15 тисяч.

На великому електронному табло в центрі міста ввімкнули напис «Брюссель – це «Шарлі», в пам’ять про загиблих унаслідок нападу на редакцію французького сатиричного тижневика «Шарлі Ебдо» в Парижі. Учасники ходи йшли з плакатами «Разом проти ненависті» чи «Свобода слова», дехто був загорнутий у французькі прапори.

Демонстрація у Брюсселі, де також розташована низка головних установ Європейського союзу, почалася приблизно одночасно з Маршем єдності в Парижі. У столиці Франції, за оцінками організаторів, на вулиці вийшов понад мільйон людей, серед яких були десятки лідерів держав світу, зокрема, й президент України Петро Порошенко.

7 січня троє нападників убили 12 людей у редакції газети «Шарлі Ебдо» в Парижі, вигукуючи ісламістські гасла й заявляючи, що це «помста за пророка» – видання раніше кілька разів публікувало карикатури на пророка Магомета й інші, що висміювали ісламістів. 8 січня інший нападник вбив у Парижі жінку-поліцейського. 9 січня, як вважають, цей же нападник, пов’язаний із першими, захопив заручників у супермаркеті кошерних продуктів у Парижі, при цьому загинули чотири людини. Того ж дня поліція внаслідок штурму ліквідувала і цього, і двох із нападників на журналістів. Третій підозрюваний, 18-річний хлопець, сам раніше здався поліції й заявив, що має алібі.

XS
SM
MD
LG