Доступність посилання

ТОП новини

У День соборності Львів вшановує українських героїв


Сьогодні у 96-ту річницю Дня соборності у Львові вшановують українських героїв минулого століття і сучасності. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на Личаківському цвинтарі львів’яни і представники влади запалили лампадки і поклали квіти до могили президента Національної ради Західно-Української Народної Республіки Євгена Петрушевича, воїнів Української Галицької Армії, героїв Небесної Сотні, а також загиблих бійців у зоні бойових дій на Донбасі.

У школі № 27 Львова вчителі і школярі вшанували пам’ять про випускника школи – Юрія Вербицького, тіло якого було знайдене 22 січня 2014 у лісосмузі біля села Гнідин Бориспільського району Київщини.

У школі численні фотографії випускника, який минулого року взяв відпустку і поїхав на Майдан. Юрій Вербицьким за фахом був вченим-сейсмологом.

Учні поклали квіти до меморіальної таблиці, встановленої на фасаді школи. А урок патріотизму був присвячений Героям Небесної Сотні.

Сьогодні минає рік, відколи під час революційних подій у Києві від вогнепальних поранень загинули перші протестувальники. Вранці 22 січня 2014 року загинули активісти самооборони Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневський. Роман Сеник отримав смертельні поранення і помер через три дні. Винних у цих вбивствах не встановили.

22 січня 2014 року в лісі під Києвом був знайденим мертвим активіст Майдану львів’янин 50-річний Юрій Вербицький. Його разом із іншим активістом – теперішнім народним депутатом Ігорем Луценком – викрали напередодні із лікарні. Виконавці цього злочину були встановлені, але більшість з них утекли з України.

День соборності України відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

XS
SM
MD
LG