Доступність посилання

ТОП новини

У Греції далі падають курси акцій через заяви нового уряду


Зниження біржового індексу на табло Афінської фондової біржі, 28 січня 2015 року
Зниження біржового індексу на табло Афінської фондової біржі, 28 січня 2015 року

У Греції далі впали курси акцій на біржах після заяви нового прем’єр-міністра Алексіса Ципраса, який сьогодні сказав, що дефолту країни не буде, але він має намір передомовлятися з кредиторами про нові умови надання міжнародного пакета фінансової допомоги.

Після цієї заяви акції впали відразу більш як на 9 відсотків, а біржовий індекс Афінської фондової біржі майже на 3,7 відсотка протягом години до закриття торгів. Головні банки країни, разом узяті, за день втратили майже чверть своєї ринкової капіталізації, Національний банк Греції – відразу 27,2 відсотка.

Ципрас, виступаючи раніше сьогодні на першому засіданні свого новоствореного уряду, заявив, що Греція домагатиметься «справедливої і взаємно вигідної» зміни чинних домовленостей із міжнародними кредиторами.

Нині чинні умови надання Греції допомоги від Європейського союзу, країн-членів і Міжнародного валютного фонду загалом на 240 мільярдів євро, яка має на меті врятувати країну від дефолту, вимагають від Афін суворих заходів заощадження і радикальних економічних реформ.

Ці реформи вже призвели до зубожіння частини населення і збільшили соціальну напруженість. На такій протестній хвилі позачергові парламентські вибори в неділю привели до влади ультралівацьку популістську політичну партію «Коаліція радикальної лівиці», відому також за скороченою назвою «Сіріза», на чолі з Алексісом Ципрасом. Ця партія створила новий уряд спільно з правою популістською партією «Незалежні греки». Обидві партії, протилежні за спрямуванням, об’єднує практично єдине: вороже ставлення до суворих економічних умов, на яких Греція отримує міжнародну фінансову допомогу для порятунку країни від дефолту.

XS
SM
MD
LG