Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст, який вийшов із тюрми в Єгипті, обіцяє боротися за звільнення колег


Пітер Ґресте, архівне фото
Пітер Ґресте, архівне фото

Журналіст Пітер Ґресте, звільнений із ув’язнення в Єгипті після 400 днів за ґратами, пообіцяв сьогодні, що не заспокоїться, доки не будуть також звільнені двоє його колег.

Ґресте, громадянин Австралії і журналіст англомовної служби арабського телеканалу «Аль-Джазіра», прибув сьогодні з Єгипту до Кіпру після свого звільнення вчора за указом президента Єгипту.

Президент Абдель-Фаттах ас-Сісі, який зазнає широкої міжнародної критики через справи проти журналістів, видав указ, за яким іноземці, яких судять у Єгипті, мають бути видані їхнім рідним країнам для суду чи відбування покарання.

Пітера Ґресте разом із двома колегами взяли під арешт 1 січня минулого року за звинуваченнями в тому, що вони передавали з Єгипту фальсифіковані повідомлення і надавали допомогу забороненому рухові «Мусульманське братство».

Один із тих колег, Мухаммад Фагмі, має громадянства Єгипту і Канади. Існують сподівання, що за президентським указом можуть звільнити й його.

Третій журналіст, Багер Мухаммад, є громадянином Єгипту. «Аль-Джазіра» теж заявляє, що робитиме все, щоб він не лишався у в’язниці.

Наразі не ясно, чи можуть судити Пітера Ґресте в Австралії, як передбачає указ президента Єгипту. За словами юристів, ніяких австралійських законів він не порушував. Сам журналіст відкидає висунені проти нього в Єгипті звинувачення.

XS
SM
MD
LG