Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку хочуть створити «нацгвардію» і «ополченців» задля національного примирення


Сунітські самооборонці в Іраку мають шанс стати «нацгвардією», а шиїтські «ополченцями» задля національного примирення
Сунітські самооборонці в Іраку мають шанс стати «нацгвардією», а шиїтські «ополченцями» задля національного примирення

Уряд Іраку схвалив сьогодні і направив до парламенту законопроект, який передбачає створення у країні «національної гвардії» і «народного ополчення». За словами політиків, це має на меті розрядити напружені відносини між сунітами й шиїтами, а також зміцнити спротив на місцях проти ісламістського угруповання «Ісламська держава».

Документ передбачає, що «національна гвардія» складатиметься з загонів місцевої самооборони, які будуть підпорядковані адміністраціям провінцій і через них урядові Іраку. Йдеться в першу чергу про сунітів, які складають в Іраку відносну меншину і не довіряють національній армії й поліції країни, де більшість, як і загалом у країні, становлять шиїти. Пропонована «національна гвардія» має на меті легалізувати і формалізувати сунітські самооборончі загони.

«Народне ополчення» натомість по суті призначене для такого самого оформлення загонів шиїтів.

Обидва формування, як вважають, дадуть двом релігійним спільнотам іракських арабів упевненість у своїй безпеці і посилять боєздатність місцевих загонів, які зможуть дієвіше протистояти наступам ісламістів із «Ісламської держави».

XS
SM
MD
LG