Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура визнала законними слова Кадирова про родичів бойовиків


Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров

Прокуратура російської республіки Чечня не знайшла нічого незаконного у висловлюваннях глави республіки Рамзана Кадирова про виселення родичів бойовиків і спалення їхніх будинків.

Про це йдеться у відповіді відомства, яку на своє звернення отримав член Ради з прав людини при президенті Росії Ігор Каляпін. Копію документа правозахисник опублікував у своєму блозі на сайті ради. Як заявили в прокуратурі, Кадиров не закликав до скоєння злочинів, а лише висловив думку «про негативні наслідки, які можуть настати стосовно родичів бойовиків».

Раніше глава російського комітету проти тортур Ігор Каляпін написав заяву в прокуратуру і Слідчий комітет Росії з проханням перевірити слова Кадирова. У відповідь глава Чечні звинуватив Каляпіна у фінансуванні бойовиків. 13 грудня офіс правозахисників в Грозному згорів. У Комітеті проти катувань впевнені, що його підпалили.

4 грудня на Грозний напали бойовики. У перестрілках загинули 14 поліцейських, 36 співробітників правоохоронних органів були поранені. 11 бойовиків були вбиті. Після цього Кадиров пообіцяв, що родичів бойовиків виселять з Чечні, а їхні будинки будуть знищені. «Я офіційно заявляю, що настав кінець часу, коли говорили, що батьки не відповідають за вчинки синів чи дочок. У Чечні будуть відповідати!», – написав Кадиров у своєму акаунті в Instagram.

У наступні тижні правозахисники зафіксували кілька підпалів будинків у чеченських селах.

Президент Росії під час прес-конференції відповідаючи на питання про правомірність таких висловлювань і можливості досудових розправ в Чечні, сказав, що глава Чечні «зробив певні емоційні заяви».

XS
SM
MD
LG