Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко допускає оголошення воєнного стану по всій країні


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко заявляє про намір оголосити воєнний стан у разі продовження ескалації конфлікту на сході України. Про це він сказав у інтерв’ю іспанській щоденній газеті El País.

«Якщо наростання конфлікту продовжиться, я готовий оголосити воєнний стан у всій країні, і парламент це підтримає», – сказав Порошенко.

За словами президента, наразі він не ухвалив такого рішення, тому що це передбачає обмеження демократії і свобод, а також стало б загрозою для розвитку економіки. «Хто піде в країну з оголошеним воєнним станом? Ми плануємо в наступні місяці отримати мільярди доларів інвестицій. Ситуація дуже складна. Ми маємо реформувати економіку в умовах війни і водночас не дати можливості цій війні поширитися», – сказав Порошенко.

Минулого місяця уряд запровадив режим надзвичайної ситуації в Донецькій та Луганській областях.

В ООН 3 лютого заявили про збільшення кількості жертв конфлікту на сході України до 5358 людей і закликали сторони зупинити «потенційно катастрофічне» загострення ситуації. За даними організації, понад 12 тисяч людей були поранені. В ООН допустили, що насправді ці дані можуть бути «значно вищими».

У частині Донбасу від квітня минулого року триває, за офіційним визначенням, антитерористична операція проти збройних проросійських сепаратистів, а також російських військ, що підтримують їх. Неофіційно говорять про війну Росії проти України. В останні тижні, після початку масового наступу бойовиків на позиції українських силовиків і намагань українських сил втримати оборону, ситуація на лінії фронту на сході України різко загострилася.

XS
SM
MD
LG