Доступність посилання

ТОП новини

МЗС «нормандської четвірки» закликають посилити СММ ОБСЄ в Україні – Фаб’юс


МЗС «нормандської четвірки» закликають посилити СММ ОБСЄ в Україні – Фаб’юс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» закликають посилити Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в України, заявив керівник МЗС Франції Лоран Фаб’юс.

«Ми закликаємо посилити Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ і розширення їхнього мандату. Йдеться про додатковий персонал, обладнання та фінсування. Ми готові ініціювати це питання у Відні, щоб гарантувати, що цей мандат буду швидко розширений», – зазначив Фаб’юс після зустрічі міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини і Франції, яка проходила 24 лютого у Парижі.

«Ситуація у Дебальцеві обговорювалася і особлива увага буде звернута на ситуацію у районі Маріуполя. Ми – чотири міністри – закликали суворо виконувати усі умови мінських домовленостей [від 12 лютого], починаючи від всестороннього припинення вогню і відведення важких озброєнь. Ми закликаємо якнайшвидше визначити плани щодо відведення важких озброєнь і повною мірою імплементувати їх», – зазначив Лоран Фаб’юс.

Між тим, як заявив голова українського МЗС Павло Клімкін, міністрам «нормандської четвірки» не вдалося домовитися про спільну позицію щодо подій у Дебальцеві.

12 лютого лідери України, Франції, Німеччини та Росії домовились про припинення вогню на Донбасі від 15 лютого, однак ухвалені в Мінську чергові домовленості про чергове припинення вогню постійно порушуються. Зокрема, проросійські сепаратисти і війська Росії продовжили наступ на місто Дебальцеве на Донеччині і в змусили до відступу українські війська, які дотримувалися режиму припинення вогню і не могли дати повноцінної відсічі. Тим часом сепаратисти звинувачують у таких порушеннях українську сторону. Росія при цьому стверджує, що не зв’язана ніякими зобов’язаннями за мінськими домовленостями, бо, мовляв, є лише їхнім «гарантом», але не учасником.

XS
SM
MD
LG