Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: українські і російські військові не виявили відведення озброєнь сепаратистів


Автомобіль СММ ОБСЄ на Донбасі, 20 лютого 2014 (ілюстраційне фото)
Автомобіль СММ ОБСЄ на Донбасі, 20 лютого 2014 (ілюстраційне фото)

Представники Збройних сил України і Росії повідомили спостерігачам ОБСЄ, що станом на 24 лютого не спостерігали заявлених сепаратистами відведень їхніх важких озброєнь. Про це йдеться у повідомленні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, спостерігачі якої відвідали того дня Спільний центр контролю і координації, який тимчасово працює у підконтрольному урядові України Соледарі на Донеччині.

Під час відвідин російський генерал-майор надав спостерігачам примірники графіків поступового відведення важких озброєнь угрупованнями «ДНР» і «ЛНР». А начальник штабу українського представництва у цьому центрі подав примірник такого ж графіку Збройних сил України.

Спостерігачі зазначають, що ці графіки не скоординовані і не узгоджені між сторонами. Один із них (який саме, не уточнено) взагалі називав датою початку відведення ще 22 лютого, мовиться у повідомленні ОБСЄ.

24 лютого в угрупованні «ДНР» заявили, що з 09:00 вівторка почали відведення важкого озброєння згідно з мінськими домовленостями. Натомість речник АТО Андрій Лисенко повідомив, що бойовики здійснюють передислокацію та перегрупування своїх сил на інших напрямках, заявляючи про начебто відвід важкого озброєння. За словами Лисенка, головною і єдиною умовою для початку відведення важкого озброєння є припинення вогню, чого наразі не спостерігається.

Голова СММ ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив 24 лютого, що сторони конфлікту на Донбасі досі не надали інформації про їхнє важке озброєння та плани його відведення, про що тристороння контактна група домовилася у Мінську.

Відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі передбачено мінськими домовленостями.

XS
SM
MD
LG