Доступність посилання

ТОП новини

У «ДНР» вимагають від Києва пояснень щодо ненадання «особливого статусу»


Денис Пушилін, один із ватажків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним
Денис Пушилін, один із ватажків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним

Денис Пушилін, один з лідерів сепаратистів угруповання «ДНР» заявляє, що не бачить сенсу у зустрічі Тристоронньої контактної групи допоки Верховна Рада України не встановить «особливого статусу» для частини Донбасу.

«Немає сенсу зустрічатися Контактній групі у Мінську до затвердження Верховною Радою територій з особливим статусом», – заявив Пушилін у суботу, 14 березня.

«Сьогодні дедлайн. У комплексі заходів з виконання Мінських угод і декларації глав «нормандської четвірки» дозволів на перенесення дати чи продовження терміну немає. На обговорення це питання не виносилося. Сьогодні ми фіксуємо пряме порушення мирних угод. Чекаємо і сподіваємося на реакцію гарантів – Франції та Німеччини. Від України чекаємо роз’яснення», – заявив Пушилін.

12 березня РНБО підтримала рішення про визначення меж окремих районів Донбасу, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування. Для реалізації цього рішення має бути увалена постанова парламенту та внесені зміни до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей». За словами заступника секретаря РНБО Михайла Коваля, «особливий порядок» не буде запроваджуватися на територіях, які бойовики захопили після підписання мінських домовленостей 19 вересня минулого року.

8 березня сепаратисти заявили, що вибори на окупованих територіях Донбасу відбудуться тільки після зміни Конституції України. (Київ вимагає проведення в окупованих регіонах Донбасу виборів за українським законодавством).

Представники української влади заявили, що готові говорити з представниками Донбасу, але не з польовими командирами, а з тими, кого населення регіону обере в ході законних виборів, проведених відповідно до законодавства України.

Раніше так званий «спікер» «Народної ради» угруповання «ДНР» Андрій Пургін запросив Володимира Гройсмана в Донецьк змінювати Конституцію.

12 лютого в Мінську лідери України, Німеччини, Франції та Росії після 16 годин переговорів напрацювали комплекс заходів щодо врегулюванню конфлікту на Донбасі, який потім підписали представники Тристоронньої контактної групи та лідери угруповань «ДНР» та «ЛНР».

XS
SM
MD
LG