Доступність посилання

ТОП новини

Київ завершив відведення важкого озброєння на Донбасі – Клімкін


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Українська влада завершила процес відведення важкого озброєння на сході України, заявив глава МЗС України Павло Клімкін.

«За повідомленнями наших військових, цей процес завершений. При чому під контролем ОБСЄ», – сказав Клімкін в інтерв’ю російські газеті «КоммерсантЪ».

Український міністр визнав, що було кілька випадків, коли у моніторингової місії ОБСЄ виникали питання до процесу відведення українською владою важкого озброєння, які, переважно, були пов’язані з тим, що спостерігачі не працюють пізно ввечері і вночі.

«Але ці випадки були поодинокими. Ми їх повністю з ОБСЄ залагодили. І ОБСЄ до нас з цього приводу не має жодних претензій», – сказав Клімкін.

Коментуючи заяви бойовиків про те, що вони також завершили відведення важкого озброєння, Клімкін заявив, що в Києва «є маса найрізноманітніших відомостей, що вони ховають техніку в ангарах і на закинутих заводах».

Відповідаючи на запитання про те, чому представники місії ОБСЄ не повідомляють про це у своїх звітах, глава МЗС України заявив, що «спостерігачів не пускають до багатьох районів Донецька і Луганська» або вони не можуть туди потрапити з міркувань безпеки.

Відведення важкого озброєння є однією з умов мирних домовленостей, укладених у Мінську 12 лютого. Попри заяви обох сторін про завершення процесу відведення озброєнь, у місії ОБСЄ це не підтверджують. У своїх звітах спостерігачі заявляють про продовження обстрілів, зокрема Широкиного під Маріуполем, з важкого озброєння.

Українські військові завляли, що відводять важке озброєння, але готові повернути його на попередні позиції в разі загострення ситуації.

XS
SM
MD
LG