Доступність посилання

ТОП новини

«Потрібно протидіяти агресії Росії» – майбутній голова Військового комітету НАТО


Чеський генерал, начальник Генерального штабу Збройних сил Чехії Петр Павел, який у липні цього року на три роки очолить Військовий комітет НАТО, вважає, що Північноатлантичний союз заспав і поводив себе аж надто стримано стосовно все більш агресивної Росії.

На думку генерала, яку він виклав празькому щоденникові Hospodářské noviny, потрібно провести широкомасштабні навчання армій країн НАТО, які б перевірили їхню боєздатність. «Проведімо одне 15-тисячне навчання в Балтії, друге в Болгарії, третє з іншого боку – в Португалії», – пропонує Петр Павел. Таким чином війська країн НАТО доведуть, що вони «здатні вводити в дію свої значні військові потенціали так само швидко, як і Росія, і здатні діяти там, де виникнуть проблеми», наголосив чеський генерал.

Адже російські Збройні сили часів Володимира Путіна, починаючи 2013 роком, провели щонайменше шість великих військових навчань, у найбільших із них узяли участь 160 тисяч вояків, наголосив чеський генерал.

Петр Павел вважає, що більш дієвим сьогодні є проводити навчання військ країн НАТО, ніж розгортати нові великі бази на їхніх східних кордонах. Адже таке вже було за часів Холодної війни, тоді НАТО і Варшавський пакт змагались між собою, хто матиме на своїх кордонах більше війська і техніки. «Це як зводити укріплення, але нинішня війна мобільна, це маневри», – роз’яснив своє ставлення до переваги мобільних військ над постійними базами Петр Павел.

Хоча зі свого боку чеський командувач розуміє, чому саме країни Балтії відчувають себе під найбільшою загрозою з боку Росії і волають про військову підтримку НАТО.

Також Петр Павел наголосив, що НАТО необхідно проводити інтенсивну інформаційну політику й не залишати громадян Росії наодинці з агресивною політикою Путіна. «Ми могли звертатись до ліберальної частини росіян, ще недавно в опозиції їх було 50 відсотків. А ми їх покинули, ми скинули всіх росіян до однієї купи», – вважає Петр Павел. Він закликав політиків країн НАТО вести активнішу роз’яснювальну та інформаційну роботу.

Начальник Генерального штабу Збройних сил Чехії генерал армії Петр Павел у вересні минулого року був обраний головою Військового комітету НАТО. До роботи на цій посаді одного з чільних командувачів НАТО і радників генерального секретаря НАТО він має стати наприкінці липня на наступні три роки.

XS
SM
MD
LG