Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану веде нові розмови щодо ядерної програми


Хасан Роугані, архівне фото
Хасан Роугані, архівне фото

Президент Ірану Хасан Роугані провів низку телефонних переговорів із керівниками держав світу щодо ядерної програми його країни в намаганні знайти вихід із неподоланих суперечностей із наближенням останнього терміну для досягнення домовленості.

Після розмови з президентом Франції Франсуа Олландом, який закликав до тривкої й міцної ядерної домовленості з Тегераном, виконання якої можна перевірити й яка б гарантувала, що Іран не здобуде ядерної зброї, президент Ірану також говорив із керівниками Великої Британії й Росії.

Зокрема, повідомили в апараті іранського чільного посадовця, в розмові з прем’єр-міністром Великої Британії Дейвідом Камероном Хасан Роугані закликав зняти всі «несправедливі» санкції проти його країни в обмін на співпрацю і відкритість Ірану стосовно «мирного характеру його ядерної діяльності».

А у Кремлі в Москві повідомили, що іранський чільник і президент Росії Володимир Путін наголошували на поступі в ядерних переговорах і висловлювали впевненість, що ці переговори, що відбуваються нині у швейцарській Лозанні, досягнуть успіху.

У цих переговорах щодо суперечливої ядерної програми Тегерана беруть участь чільні посадовці США й Ірану. Державний секретар США Джон Керрі і міністр енергетики США Ернест Моніз зустрічаються з міністром закордонних справ Ірану Могаммадом Джавадом Заріфом і головою Організації атомної енергії Ірану Алі Акбаром Салегі.

Переговори відбуваються в час, коли збігає термін для їхнього завершення: міжнародна спільнота й Іран вирішили минулого року, що до 31 березня мали б досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми з тим, щоб Тегеран значно обмежив її обсяг, а світ зняв із нього накладені через цю програму санкції. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мали б укласти до 30 червня.

Іран, як підозрюють у світі, намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG