Доступність посилання

ТОП новини

Іракські наземні війська за підтримки авіації США наступають на Тікріт


Бої між урядовими військами і бойовиками «Ісламської держави» у Тікріті, 28 березня 2015 року
Бої між урядовими військами і бойовиками «Ісламської держави» у Тікріті, 28 березня 2015 року

Сили безпеки Іраку продовжують наступ на позиції бойовиків угруповання «Ісламська держава» у центральному Тікріті у той час, як США і союзники забезпечують підтримку з повітря.

Місцева влада заявляє, що операція з відновлення контролю над містом, яке є батьківщиною покійного іракського диктатора Саддама Хусейна, не буде швидкою.

Мер Усама аль-Тікріті зауважив, що швидкий наступ на місто ускладнений тим, що земля всіяна бомбами і мінами-пастками. Ще одним ускладненням називають вихід з операції більшості підтримуваних Іраном добровольців-шиїтів, які брали участь у боях разом із урядовими військами.

Шиїтські добровольці забезпечували найбільшу кількість бійців в операції, що почалася 2 березня.

Ісламісти захопили Тікріт, що за 130 кілометрів на північ від столиці Багдада, і значну частину довколишньої провінції Салахуддін, переважно сунітської за населенням, влітку 2014 року.

Коаліція під проводом США проти «Ісламської держави», що складається в першу чергу з арабських держав, завдає повітряних ударів по позиціях цього екстремістського угруповання в Іраку й Сирії від осені минулого року. Саме в цих двох країнах захопило значні території угруповання, від якого через його надмірну жорстокість відмежовуються навіть інші радикальні ісламісти, такі, як мережа «Аль-Каїда», з лав якої воно свого часу вийшло.

XS
SM
MD
LG