Доступність посилання

ТОП новини

У Петербурзі активісти вимагають розслідувати загибель таджицького малюка


Пікети у Петербурзі, 27 жовтня 2015
Пікети у Петербурзі, 27 жовтня 2015

У російському Петербурзі у вівторок, 27 жовтня, пройшли нові пікети з вимогою розслідувати загибель 5-місячного таджицького хлопчика Умаралі Назарова.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, близько півтора десятки активістів «Російського соціалістичного руху» вийшли ввечері на Садову вулицю. Вони провели серію одиночних пікетів, метою яких було розповісти городянам про смерть Умаралі Назарова, якого поліцейські забрали у матері, обвинуваченої у порушенні міграційного законодавства, і відправили у Центр медичної та соціальної реабілітації дітей, які залишилися без піклування батьків, де дитина у ту ж ніч померла. У руках активістів були плакати: «Ні расизму та жорстокості поліції», «Права людини однакові для всіх», «Дитина не знає громадянства і раси».

Активісти вимагають справедливого розслідування трагедії. На їхню думку, цей випадок свідчить про ксенофобію, що вразила російське суспільство, включаючи правоохоронні органи.

«Це жахливий випадок поліцейського свавілля, один з рецидивів абсолютно байдужого ставлення до людського життя. Ми вважаємо, що дитина не отримала належної допомоги у лікарні, оскільки його батьки – мігранти, громадяни Таджикистану. Життя у цивілізованому суспільстві припускає, що всі люди мають право на життя, на збереження свого здоров’я. Порядки, які панують в нашому суспільстві, цим базовим цінностям суперечать. Чого варте суспільство, в якому не дотримується навіть право на життя?», – зазначив один з організаторів акції Володимир Плотников.

5-місячний Умаралі Назаров
5-місячний Умаралі Назаров

За фактом смерті 5-місячного Умаралі Назарова петербурзький Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтею 109 Кримінального кодексу Росії – спричинення смерті з необережності внаслідок неналежного виконання особою своїх професійних обов’язків. Дослідча перевірка проводиться щодо поліцейських, які забрали дитину у матері, а також щодо батьків померлої дитини, які підозрюються у невиконанні обов’язків щодо виховання неповнолітнього.

XS
SM
MD
LG