Доступність посилання

ТОП новини

Неофіційно: в кримській лікарні через відсутність світла померла людина


Відповідальність за населення на окупованій території несе окупант – політолог

Енергоблокада Криму призводить і до трагічних наслідків. Як повідомив Радіо Свобода волонтер, викладач та релігійний активіст Юрій Ліфансе, в реанімації через відсутність електроенергії померла його родичка. Підтвердження можливої взаємопов’язаності цих подій отримати не вдалося. Самопроголошена влада Криму звинувачує в усіх проблемах, пов’язаних із відключенням електроенергії, кримськотатарських активістів. Проте експерти говорять, що відповідальність за подібні випадки все одно лежатиме на окупаційній владі.

Тітка волонтера і викладача Юрія Ліфансе донедавна жила в Коктебелі. Влітку його дружина їздила до кримських родичів, вони дуже гостино зустріли її, але, звісно, про політику намагалися не говорити. 23 листопада Ліфансе зателефонували і сказали, що тітка померла в лікарні.

«Позавчора вночі ми отримали повідомлення від своїх родичів в Коктебелі, що померла наша тітка. Вона давно хворіла, потрапила до лікарні, і коли їй стало гірше, то її перевели до реанімації. Там зараз працюють дизельні генератори і, як ми зрозуміли, через відсутність енергопостачання лікарі не змогли її врятувати й вона померла», – розповів викладач.

Пізніше він намагався зв’язатися із родичами, але не зміг – стаціонарний телефонний зв’язок взагалі не працює, з мобільним також перебої.

В Коктебелі останні два дні електрику дають лише вночі і місто, фактично, перейшло на нічне життя – перуть, готують, опалення немає
Юрій Ліфансе

«Через відсутність електропостачання телефони не заряджені, лише вночі буває зв’язок. В Коктебелі останні два дні електрику дають лише вночі і місто, фактично, перейшло на нічне життя – перуть, готують, опалення немає», – говорить Ліфансе.

За словами Юрія, скоріше за все тітка померла у міській лікарні Феодосії – Коктебель дуже маленький населений пункт. Волонтер зазначає, що після енергоблокади ставлення до України, принаймні в його родині, буде гірше. «Це ж реальна жертва», – говорить він.

Отримати більш повну інформацію, офіційне підтвердження чи спростування майже неможливо – через проблеми зі стаціонарним телефонним зв’язком та перебої мобільного. Радіо Свобода вдалося зв’язатися із самопроголошеним міністром охорони здоров’я Криму Олександром Голенком. Він заявив, що не чув про цей випадок і порадив перевіряти інформацію в Феодосії чи Коктебелі. Втім, голова Феодосійської міської ради Світлана Гевчук взагалі відмовилася говорити з Радіо Свобода, а в прес-службі так званого міністерства охорони здоров’я Криму у коментарі відмовили через відсутність кримської реєстрації.

Хто відповідатиме за наслідки?

Електрику з материкової України Крим перестав отримувати в ніч на 22 листопада. Влада півострова заявила, що забезпечила усі лікарні дизельними генераторами і запевняла, що тримає усе під контролем.

«Ми вживаємо усіх заходів, щоб мінімізувати втрати для нашого півострова. На сьогодні запущені дизельні генератори і установки на усіх соціальних об’єктах. Отже, ситуація контрольована», – заявив Михайло Шеремет, перший віце-прем’єр так званого уряду Криму. Він очолив штаб з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з енергоблокадою.

Про те, що в лікарнях, зокрема міській Феодосійській, мають безперебійно працювати дизельні генератори говорили різні представники самопроголошеної кримської влади і навіть у прес-службі віце-прем’єра Росії Ольги Голодець. За її даними, автономними джерелами електрики забезпечені усі лікарні та пологові будинки.

Володимир Єгоров
Володимир Єгоров

Спікер самопроголошеного парламенту Криму Володимир Константинов звинуватив у проблемах на півострові українську владу, починаючи від президента і закінчуючи активістами. Проте донедавна кримський, а тепер київській політолог Володимир Єгоров взагалі вважає, що електрику не просто треба було відключати, а треба було це робити ще півтора року тому – до референдуму. Це б ускладнило його проведення і могло допомогти Україні.

Якщо Росія говорить, що це її територія і називає півострів Кримським федеральним округом, то вона несе пряму відповідальність за постачання, зокрема, продуктів харчування і електрики
Володимир Єгоров

«Якщо взяти правовий аспект в міжнародному плані – держава, яка захоплює якусь територію, несе відповідальність за її мешканців. Якщо Росія говорить, що це її територія і називає півострів Кримським федеральним округом, то вона несе пряму відповідальність за постачання, зокрема, продуктів харчування і електрики. Відповідальність також несе і кримська влада – вони говорять, що усі важливі об’єкти (а лікарні це важливі об’єкти) працюють у штатному режимі, там є генератори і тому подібне», – говорить Єгоров.

Він також додав, що не дуже вірить у ймовірність трагічного випадку. На його думку, якщо б від відключення електроенергії хтось помер, то про це б уже повідомили російські ЗМІ. Проте, вважає Єгоров, якщо відсутність електроенергії призведе до нещасних випадків, відповідальність за них буде нести саме російська влада.

«Україна з активістами нелогічно трактує свої дії. З одного боку говоримо про блокування постачання продуктів харчування та електрики, а через два дні заявляємо, що готові частково її повернути. Складається враження, що електропостачання є не питанням деокупації Криму, а питанням політичного торгу», – наголосив Єгоров. Всі ці дії ніяк не пояснюються владою, так само, як свого часу не пояснювалося припинення транспортного сполучення, заявив політолог.

Олександра Дворецька
Олександра Дворецька

Координатор громадської організації «Схід-SOS» і уродженка Сімферополя Олександра Дворецька повідомила, що достовірну інформацію та офіційні коментарі стосовно наявних проблем на анексованій території отримати доволі важко.

Проблеми перш за все відчувають люди із маленькими дітьми
Олександра Дворецька

«Але в Криму дійсно складна гуманітарна ситуація, найгірша – в маленьких населених пунктах, навіть за 10-15 кілометрів від Сімферополя. В кількох селищах світло було лише 1-2 години за всі ці дні. Проблеми перш за все відчувають люди із маленькими дітьми», – розповіла Дворецька в ефірі Радіо Свобода.

Проте вона вважає, що відповідальність за енергетичну блокаду може нести й Україна – згідно з нормами міжнародного права.

«Всі говорять про відповідальність окупаційної влади, але забувають про Римський статут і Женевську конвенцію – згідно із цими документами відповідальність за гуманітарну ситуацію, за мирне населення лежить на обох сторонах конфлікту», – наголосила Дворецька.

Електропостачання повернуть після звільнення політв’язнів – Джемілєв

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Лідер кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що поки планів поновлювати електропостачання до Криму в них немає. Про це він заявив у коментарі Крим.Реалії.

«Поки конкретних планів немає. Я думаю, мені треба буде переговорити з президентом, якщо вийде, тому що він увесь час дуже зайнятий. Вони повинні зробити якісь зустрічні кроки. Я вважаю, що вони повинні в першу чергу звільнити Ахтема Чийгоза», – заявив Джемілєв.

Раніше він припускав, що після ремонту активісти дозволять запустити одну з ліній електропостачання з материкової України до Криму.

Зараз ми висунули такі умови: перш за все звільнити усіх заручників, політичних в’язнів. Загалом їх дев’ять осіб, сім з яких – кримські татари, двоє українців
Мустафа Джемілєв

«Звісно, треба поновити електропостачання до Криму, але лише за умови, що Російська Федерація і окупаційна влада поводитиме себе пристойно. Зараз ми висунули такі умови: перш за все звільнити усіх заручників, політичних в’язнів. Загалом їх дев’ять осіб, сім з яких – кримські татари, двоє українців», – заявив Джемілєв.

Серед інших вимог активістів – створення спеціальної міжнародної групи з розслідувань вбивств та викрадень українських громадян в Криму, відкриття півострова для вільного доступу міжнародних моніторингових груп з прав людини і відновлення демократичних свобод, які існували до окупації.

Лідер кримськотатарського народу також заявив, що лікарні та інші соціальні об’єкти мають працювати на альтернативних джерелах енергії. Він зазначив, що півострів самостійно забезпечує себе електрикою приблизно на третину – цього має вистачати для освітлення необхідних установ.

«Замість цього ми бачимо, що працюють установи ФСБ, військові частини та підсвічуються портрети Путіна», – заявив Джемілєв.

Одним з можливих джерел електропостачання стануть військові кораблі. За інформацією Джемілєва, вони планують зайти в портові міста, перш за все Ялту і Керч, та забезпечити їх електроенергією.

Мешканці Сімферополя розповідають, що поступово звикають жити без світла. Великою популярністю користуються бензинові генератори – на заправках спостерігаються довжелезні черги за пальним. Говорять, що пальне на півострів постачають через Керченську протоку поромом, але мешканці побоюються, що той зупиниться.

Одну з повалених ліній електропостачання Криму поновлять найближчим часом

Тим часом триває ремонт опор ЛЕП в Херсонській області. За словами начальника управління інформаційної політики ДП «Укренерго» Зиновія Буцьо, на одній з ліній ремонтмають закінчити вже сьогодні, 26 листопада. Попередніми днями ремонт на лінії «Каховка-Титан» був ускладнений погодними умовами на Херсонщині.

«Повалена опора замінена на нову, а ще дві нахилені опори змонтовані й укріплені. Зараз усі проводи на опорах заштуковуються, поєднуються і опресовуються. Ці роботи мають бути закінчені згідно із затвердженим графіком, 26 листопада. Коли буде готова лінія ми про це одразу повідомимо ДП «Енергоринок», – заявив Буцьо.

Лише після цього «Укренерго» отримає графік постачання електрики на наступну добу, отже зможуть включити електропостачання до Криму щонайшвидше з 27 листопада. Конфліктів між ремонтниками й активістами немає, вони нормально спілкуються, говорить Буцьо.

Відновлення електроопор неподалік Чаплинки Херсонської області
Відновлення електроопор неподалік Чаплинки Херсонської області

Попереду ремонт на інших напрямках постачання – є ще три повалені опори на лініях 330 кВ. Відновлена опора знаходиться на лінії 220 кВ.

Зі свого боку президент Росії Володимир Путін обіцяє забезпечити енергопостачання до Криму за рахунок підводної лінії електропередач з Краснодарського краю. Першу чергу Путін наказав завершити до 20 грудня цього року, підсилити лінію влітку 2016 року, а на повну потужність ця лінія електропостачання має запрацювати в 2017 році.

Про гуманітарні наслідки енергетичної блокади Криму йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Неофіційно: в кримській лікарні через відсутність світла померла людина 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Неофіційно: в кримській лікарні через відсутність світла померла людина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

25.11.2015
Життя і робота окупаційної влади у Криму повністю дезорганізовані

Життя і робота окупаційної влади у Криму повністю дезорганізовані далі

24.11.2015
Енергетичний фронт: як тиснутиме Росія на Україну через знеструмлення Криму

Кремль може перекривати Україні вугілля, електроенергію і газ одночасно, але наразі від імпорту двох останніх ресурсів Україна відмовилася сама – експерти далі

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG