Доступність посилання

ТОП новини

«Це неочікувано адекватне рішення» – активісти про урядову заборону для російських фур


Блокування російських фур на в'їздах до Закарпаття
Блокування російських фур на в'їздах до Закарпаття

Україна офіційно заборонила російський транзит, але активісти завили, що блокувати власними силами все одно не припинять

Київ – Тепер вже офіційно: Україна від понеділка заборонила проїзд своєю територією російського вантажного транспорту. Цьому передувала чотириденна громадянська акція, під час якої фури з російськими номерами затримували на під’їздах до кордону активісти неурядових організацій. Росія назвала цей крок Києва таким, що «не лізе у жодні ворота». Однак Київ оголосив про початок консультацій – як із російським Мінстрансом, так і з європейськими партнерами.


Україна чекає відповіді на ноту протесту: чому Росія заборонила пересуватися її територією вантажним авто з українськими номерами; принаймні, до цього заборона з боку України діятиме, зазначив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Доки Росія не дасть чітку відповідь, і це питання не буде врегульоване, тимчасові транзитні дозволи, які були видані російським вантажівкам, призупинені. Я вимагаю від Росії не просто пояснень, а зняття цього незаконного рішення», – заявив Яценюк журналістам після зустрічі з прем’єр-міністром Туреччини.


Міністерство інфраструктури трактує ситуацію так: коли кордон перекривають громадські активісти, це не є порушенням міжнародних угод. Зовсім інша справа – рішення Міністерства транспорту Росії, каже міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський.

Нам необхідно отримати підтвердження від Міністерства транспорту Російської Федерації: що це було в неділю?
Андрій Пивоварський

«Те, що в неділю зробило Міністрество транспорту, є порушенням міжнародного права та міжурядових угод, які підписані між Україною і Російською Федерацією. Наразі ми почали технічні консультації з нашими європейськими партнерами, з Міністерством транспорту Росії, – повідомив він. – Але нам необхідно отримати підтвердження від Міністерства транспорту Російської Федерації: що це було в неділю?»


Натомість російська сторона в особі речника президента Росії Дмитра Пескова назвала заборону свавіллям Києва.

«Це абсолютно суперечить нормам міжнародного права, принципам міжнародної організації, яка займається міжнародними перевезеннями. Це абсолютно в жодні ворота не лізе», – заявив Песков.

Активісти: рішення уряду – добре, але замало

Але попри рішення уряду, активісти вантажної блокади залишаються поблизу кордонів України. Вони, по-перше, чекають практичних кроків від прикордонників, а по-друге, вважають урядову заборону «напівзаходом», оскільки вона перекриває шлях лише транзитному транспорту і не торкається того, кінцевим пунктом призначення якого є Україна.

Блокування російських вантажівок у Житомирській області. 13 лютого 2016 року
Блокування російських вантажівок у Житомирській області. 13 лютого 2016 року

«Ми просили, аби заборонили в’їзд на територію України російським автомобілям, – пояснює Радіо Свобода координатор «Автомайдану-Житомир» Валерій Арушанян, який блокує російські фури на кордоні з Черніговом. – Вони (прикордонники – ред.) чекають якихось роз’яснень, а далі будуть діяти відповідно до наказів і постанови Кабміну».

Румунська сторона пішла нам назустріч: вони попереджають водіїв і не запускають на митну територію
Олександр Паращук

«Ми всі з Білорусі. Три доби стоїмо. Хочемо додому поїхати, і все», – говорять далекобійники із заблокованих авто вже на українсько-румунському кордоні в Чернівецькій області. Російські авто тут не пропускають і з румунського боку – задля уникнення скупчень машин.

«Румунська сторона пішла нам назустріч: вони попереджають водіїв і не запускають на митну територію», – розповідає представник «Правого сектору» Олександр Паращук кореспонденту Радіо Свобода.

Блокада російських фур триває (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00


На Львівщині громадський «блокпост» стоїть на трасі Київ-Чоп, але жодної вантажівки там у понеділок не було, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Мета акції – не допустити, щоб бізнес країни-агресора їхав через територію України
Дар’юш Андрусенко

Тим часом у Харківській області після рішення уряду, навпаки, вирішили лише тепер почати громадське блокування російських перевізників, бо «не такі наївні», щоб вірити у слова Яценюка, пояснили Радіо Свобода активісти. Один з них, Дар’юш Андрусенко, приїхав на кордон попередити прикордонників, що російські авто в Україну тепер не в’їдуть.

«Мета акції – не допустити, щоб бізнес країни-агресора всупереч європейським санкціям їхав через територію України», – заявив він журналістам у пункті пропуску «Гоптівка».


Пізніше координатори акції з блокування російських фур оприлюднили спільну заяву, у якій назвали крок Кабміну несподівано «адекватним і пропорційним до дій країни-агресора», проте оголосили про продовження блокади до ухвалення урядом більш суворих обмежень.

Очікуємо, що в цих рішеннях не буде невизначених та половинчастих термінів, як от «тимчасова заборона» та «призупинення

«Очікуємо, що в цих рішеннях не буде невизначених та половинчастих термінів, як от «тимчасова заборона» та «призупинення», – йдеться у заяві. – Чекаємо на конкретне і принципове розв’язання ситуації. Вважаємо неприпустимими і «торги» між урядами Росії і України стосовно транзиту вантажів та «взяття в заручники» перевізників».

Акція протесту з вимогами заборонити діяльність російського бізнесу і закрити кордон для російських вантажівок. Київ, 15 лютого 2016 року
Акція протесту з вимогами заборонити діяльність російського бізнесу і закрити кордон для російських вантажівок. Київ, 15 лютого 2016 року

Російська сторона повідомляє про 152 українські фури, затримані по той бік. На відміну від російських водіїв, повернутися додому вони поки не можуть, саме тому активісти блокади і називають їх «заручниками».

Їх просто загнали на штрафмайданчик і заблокували там. Ми такого не робимо. Ми їх випускаємо
Валерій Арушанян

«Їх просто загнали на штрафмайданчик і заблокували там. Ми такого не робимо. Ми їх випускаємо. Вони розвертаються і їдуть у Росію або Білорусь», – каже Валерій Арушанян.

Активісти закликали Кабмін ухвалити наступні рішення до 18-ї години вівторка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG