Доступність посилання

ТОП новини

«Не все від мене залежить. Поки що» – Ляшко про кадри уряду


«Перевиборів треба уникнути. Вони не дадуть якісно кращого парламенту, навпаки, буде більше популістів» – Гарань

«Самопоміч» не в коаліції уже офіційно: її заяву про вихід у четвер оголосив із трибуни Верховної Ради спікер Володимир Гройсман. Нова коаліція має бути сформована протягом наступних 29 днів. Хоча тепер і «Народний фронт», і його люди на керівних посадах Ради – віце-спікер Андрій Парубій і заступник голови регламентного комітету Павло Пинзеник – в один голос твердять: коаліція існує, бо з неї юридично не виходила фракція Олега Ляшка.


В ситуації, коли в реальності між силами, котрі очолили країну на хвилі Революції гідності, відбувся розкол, у парламенті тривають розмови, вийшла чи не вийшла у вересні Радикальна партія з коаліції. При цьому спікери політсил розбирають по кісточках регламент, а в ньому насправді немає відповіді на запитання, як оформлювати вихід фракції з коаліції – хоча у взаєминах вчорашніх соратників це мало що змінює.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

«Не все від мене залежить. Поки що» – цими словами завершив відповідь на питання про кадри майбутнього уряду Олег Ляшко. Складається так, що він зараз – головний герой коаліційного процесу: подав пропозиції президенту і прем’єру, чекає на відповідь. Тоді як ані «Самопоміч», ані «Батьківщина» зараз не є учасниками цих переговорів.

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм
Ми втратили нових людей. А коаліцію тепер створюють люди, наближені до Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського
Мустафа Найєм

Депутат із «Блоку Порошенка» Мустафа Найєм на запитання Радіо Свобода, чи можна почати все спочатку зі старими соратниками, відповідає: це потрібно робити. Пожертвувати урядом – і сісти за стіл переговорів з тими, хто через цей уряд залишив коаліцію.

«З коаліції вийшли дві політичні сили – «Батьківщина» і «Самопоміч». Одна з них, «Самопоміч», прийшла після Майдану в парламент. Ми втрачаємо цього партнера. Головне – що ми втратили з коаліції інших молодих депутатів, нових людей. А коаліцію тепер створюють люди, наближені до Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, до кого завгодно, тільки не до Майдану», – каже Найєм.

Коли формувалась коаліція я казав, що не вважаю за потрібне брати до коаліції пані Тимошенко, тому що вона планувала вийти з цієї коаліції рано чи пізно
Антон Геращенко

Але депутат Антон Геращенко дає зрозуміти, що ідею налагоджувати контакт із цими партнерами «Народний фронт» не поділяє.

«Коли формувалась коаліція, – відповідає він, – я особисто на нашій фракції казав, що я не вважаю за потрібне брати до коаліції пані Юлію Тимошенко з її депутатами, тому що вона планувала вийти з цієї коаліції рано чи пізно».

Щодо «Самопомочі» – вона, каже Геращенко, для коаліції – нестабільний учасник. «Якщо фракція «Самопоміч вийшла з коаліції – це їхнє рішення, і якщо вони хочуть іти на дострокові вибори – це також їхня відповідальність», – зауважив він.

І «Батьківщина», і «Самопоміч», і «Народний фронт», і БПП – ми готові з усіма формувати нову коаліцію
Олег Ляшко

Інакше формулює позицію Радикальна партія. «І «Батьківщина», і «Самопоміч», і «Народний фронт», і БПП – ми готові з усіма формувати нову коаліцію і робити новий уряд», – каже Олег Ляшко.

Однак «Самопоміч» тепер займається «формуванням якісної опозиційної сили» й не бачить для себе варіантів участі в новій більшості, кажуть у цій політичній силі.

Олег Березюк
Олег Березюк

«Ми були опозицією в коаліції, – сказав в ефірі Радіо Свобода лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. – І на самому початку ми (можливо, з Вами тут?) говорили, що ця коаліція є важкою і напруженою тільки тому, що вона повинна виконувати дві функції: коаліції і опозиції. Бо опозиції немає. Тепер ситуація більш зрозуміла. Ми йдемо в опозицію. Для нас це нове, але ми думаємо, що це вдвічі важче».

Можна знайти консенсус і в рамках цієї коаліції – «Батьківщина»

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Політолог Володимир Фесенко називав «Батьківщину» і частину «Опозиційного блоку», що орієнтується на Сергія Льовочкіна, єдиними силами, які однозначно прагнуть дострокових виборів, решта почуваються далеко не так упевнено перед цієї перспективою. Не корисні перевибори і для Петра Порошенка, казали аналітики Радіо Свобода. А саме від президента залежить, чи буде розпущена Верховна Рада, якщо нова більшість не сформується.

Однак «Батьківщина» у своїй публічній риториці не виключає участь у переформатованій коаліції.

Є шлях, коли можна знайти консенсус і в рамках цієї коаліції
Сергій Соболєв

«Ми відкриті до того, щоб вийти з кризи шляхом переговорів, – говорить заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. – Є шлях, коли можна знайти консенсус і в рамках цієї коаліції, але потрібні нові принципи».

Перевиборів треба уникнути. Вони не дадуть якісно кращого парламенту, навпаки, буде більше популістів
Олексій Гарань

«Думаю, що перевиборів треба уникнути. Вони не дадуть якісно кращого парламенту, навпаки, буде більше популістів, почнеться знову коаліціада», – вважає професор Києво-Могилянської академії й науковий директор Фонду «Демініціативи» Олексій Гарань. На його думку, сценарій, який вимальовується – це все-таки участь у більшості Радикальної партії. «Звичайно, варіант, м’яко кажучи, не найкращий. Це непринципові люди, вони діють абсолютно ситуативно. Але я думаю, за всіх варіантів це краще, ніж іти до дострокових виборів», – каже він.

Як і раніше, жодна політична сила не називає людей, яких би вона хотіла побачити на посадах голови уряду й міністрів.

«Нащо я буду ділити шкуру неубитого ведмедя?» – відповідає Олег Ляшко, а у «Батьківщині» щораз повторюють, що це мають бути невідомі «технократи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG