Доступність посилання

ТОП новини

Майданчик СОТ достатньо впливовий, щоб тиснути на Росію – Микольська


Делегати біля штаб-квартири СОТ у Женеві. Архівне фото
Делегати біля штаб-квартири СОТ у Женеві. Архівне фото

«Нашим завданням тут було донести до СОТ, що дії Росії стосуються не лише України» – торговий представник України

У СОТ побачили, що триває не лише збройна, а і торговельна агресія Росії проти України. Так обговорення українсько-російського питання на генеральній раді Світової організації торгівлі прокоментувала в інтерв’ю Радіо Свобода торговий представник України Наталія Микольська. У Женеві в середу, 24 лютого, заслухали заяву України про «дискримінаційні обмеження», запроваджені Росією на український імпорт. Позицію Києва своїми заявами підтримали США, Євросоюз, Канада і Туреччина. Водночас, за словами торгового представника України, російська сторона пропагує в СОТ свою версію торговельної війни – наприклад, заявляючи, що Україна першою закрила транзит російського вантажного транспорту через свою територію. Радіо Свобода запитало у Наталії Микольської, що дає Україні виступ на генраді СОТ.

Наталія Микольська
Наталія Микольська

– Україна привернула увагу членів СОТ до ситуації, яка склалась. При цьому деякі члени СОТ висловили свою підтримку позиції, яку заявила Україна, і висловили бажання більш детально обговорити обмеження, які запровадила Росія, на раді з торгівлі товарами, й закликали Росію до цього моменту усунути обмеження, на невідповідність яких правилам СОТ звернула увагу Україна.

– Україна називає рішення Росії щодо торговельних обмежень політично вмотивованими. Чи поділяють цю тезу в кулуарах СОТ?

Значна частина членів СОТ розуміють, що ситуація, яка склалась, не має під собою економічного підґрунтя

– У нас було досить багато зустрічей, обговорення в кулуарах. Значна частина членів СОТ розуміють, що ситуація, яка склалась, не має під собою економічного підґрунтя. Ідеться все-таки про певну агресію: на додачу до військової, ідеться про торговельну агресію Росії. Усвідомлення у значної частини членів СОТ є.

«Делегати готують до Генеральної ради СОТ, що от-от розпочнеться»


Потрібно також зауважити, що все-таки СОТ – достатньо велика організація, і частина членів СОТ не до кінця детально розуміли, про які обмеження ідеться, і наскільки ці обмеження мають принципове і системне значення для Світової організації торгівлі. Тому однією з частин нашої роботи тут було проговорити з якомога більшою кількість членів СОТ, що те, що робить Росія, стосується не лише України, а й тих країн, до яких іде транзит, тих країн, які самі транзитують територією Росії в країни Азії. І по-третє, це має системне значення для всіх членів СОТ, оскільки свобода транзиту є фундаментальною свободою в Світовій організації торгівлі, і всі члени повинні дотримуватися цього принципу.

– Які важелі в СОТ може далі задіяти Україна? Ви сказали про розгляд на раді з торгівлі товарами – чи можуть там ухвалюватись уже якісь предметні рішення?

– На раді з торгівлі товарами й на відповідних комітетах (буде комітет з торгівлі сільськогосподарськими товарами) ми більш детально ставитимемо питання Російській Федерації, чому вона вважає, що ці обмеження відповідають умовам СОТ, як вона їх обґрунтовує. Це будуть більш детальні питання не тільки від України, а й від інших членів СОТ. І ми вимагатимемо вже на цих комітетах усунення Росією цих обмежень.

Росія поширює неправдиву інформацією в рамках Світової організації торгівлі

Тут вкрай важливо зауважити, що Росія поширює неправдиву інформацією в рамках Світової організації торгівлі. Так, в кінці, в розділі Other business – «інші питання» – Росія зробила заяву, що Україна запровадила заборону на транзит російських товарів і російських фур територією України. На що ми чітко і ясно відповіли, що ніяких заборон немає, йдеться про відкликання тимчасових дозволів, і це відкликання на транзитні перевезення було застосоване у відповідь на дії Російської Федерації.

Росія сказала, що у нас діють екстремістські агресивні націоналістичні сили, які застосовують обмеження до руху російських вантажівок

Також Росія сказала, що у нас, в Україні, діють екстремістські агресивні націоналістичні сили, які застосовують обмеження до руху російських вантажівок. На що, коли ми розмовляли з членами СОТ, ми відповіли, що страйки й певні блокування, якщо вони не тривають довго, є нормальною практикою виявлення громадянами своєї громадянської позиції. Інша справа, що вони не повинні ставати системою, і держава повинна використовувати всі можливі засоби, щоб це не перешкоджало здійсненню товарообігу.

Тому члени СОТ цілком спокійно ставляться до волевиявлень громадян в інших країнах – головне, щоб це волевиявлення не призводило до насильства, до тривалого блокування і пошкодження майна, яке перевозиться.


– Те, що Ви кажете, свідчить, що Росія використовує також і майданчик СОТ для просування своє позиції в світі. Наскільки цей майданчик є впливовим, і що дає Україні цей перший виступ на генеральній раді Світової організації торгівлі?

– Звертаю Вашу увагу, що позиція України прозвучала не вперше. Минулого року ми майже цілий рік озвучували на відповідних комітетах питання тих обмежень, які застосувала Росія. Також на міністерській конференції СОТ у Нейробі ми озвучили занепокоєння тим, що робить Росія. Тому я вважаю, що цей майданчик є доволі впливовим, щоб тиснути на Росію в контексті дотримання нею своїх зобов’язань щодо свободи транзиту і незастосування незаконних обмежень в рамках СОТ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG