Доступність посилання

ТОП новини

Гройсману не дають сформувати команду, як колись Яценюку – Геращенко


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

В БПП кажуть, що Гройсман знову кандидат у прем’єри, і День космонавтики стане кінцем політичної кризи

Київ – Ніч довкола Гройсмана. Згоден чи не згоден нинішній спікер очолити уряд – це питання головне від вечора понеділка, коли на зборах фракції БПП, де розраховували видати на-гора готову коаліцію з прем’єром, виявилось, що Володимир Гройсман відмовляється від посади. Протягом ночі із лав президентської політсили надходила суперечлива інформація – то Гройсман відмовився, то Гройсман знову згоден, а від самого нього до цієї хвилини так і немає жодного коментаря.

Гройсману не дають сформувати команду, як колись Яценюку – Геращенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Переговори з Володимиром Гройсманом зайшли у глухий кут через посаду віце-прем’єра і деяких міністрів – як повідомляли після зборів депутати від БПП, першим віце-прем’єром Гройсман хотів бачити голову Адміністрації президента Бориса Ложкіна, але той відмовився, і Петро Порошенко почав просувати на цю посаду Віталія Ковальчука (заступник голови АП) та Ігоря Райніна (голова Харківської ОДА) – проти них категорично виступив спікер, наполігши натомість на кандидатурі Володимира Кістіона – свого колишнього заступника у мерії Вінниці.

Також Гройсман хотів бачити при посаді міністра охорони здоров’я або соціальної політики Андрія Реву, ще одного колегу по Вінниці, де той був заступником голови адміністрації. Ще один варіант на голову Мінсоцполітики від Гройсмана – Максим Нефьодов, нинішній заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Переговори на Банковій тривалі і вночі, й на початку доби заступник голови фракції «Блоку Порошенка» Олексій Гончаренко повідомив, що спікер знову згоден стати прем’єром.

Ситуація виглядає так, що у Володимира Гройсмана розбіжності з власною політсилою – «Народний фронт» у цій ситуації був більше спостерігачем.

Гройсману пропонують неприйнятні для нього кандидатури
Антон Геращенко

«Президент України і фракція Блоку Петра Порошенко нав’язували Арсенію Яценюку тих чи інших кандидатів. Сьогодні з тією ж проблемою стикнувся і Володимир Гройсман, – прокоментував побачене на фракції БПП депутат віл «Народного фронту» Антон Геращенко. – Володимиру Гройсману пропонують неприйнятні для нього кандидатури віце-прем’єр-міністрів».

Після повідомлення про відмову Гройсмана у «Народному фронті» заявили, що чекають на нову кандидатуру від «Блоку Порошенка».

Без одного коаліція

Коаліція БПП – «Народний фронт» практично склалась: увечері 11 квітня «Блок Порошенка» прийняв до себе трьох позафракційних: представників «Свободи» Сергія Рудика і Юрія Бублика та екс-депутата «Самопомочі» Андрія Немировського. Таким чином, до 226-ти фракціям не вистачає лише одного мандата.

Це буде більш міцна коаліція, тому що в ній не буде внутрішньої опозиції
Володимир Фесенко

«Як це не парадоксально, це буде більш міцна коаліція, тому що в ній не буде внутрішньої опозиції», – прогнозує Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. – Через певний час можуть посилитись протиріччя, але і раніше дві великі фракції коаліції в більшості питань голосували солідарно. Думаю, і зараз вони будуть працювати спільно – хоча б тому, що обидвом фракціям не потрібні дострокові вибори».

Для людей, які поповнили лави БПП, загроза виборів була найсильнішим для цього аргументом. Зацікавлені у дострокових виборах сили – «Батьківщина», «Опозиційний блок» і майбутня сила Міхеїла Саакашвілі – демонструють, кожен по-своєму, готовність боротися за цей результат.

Голова Одеської області Міхеїл Саакашвілі напередодні яскраво втрутився у коаліційний процес, вийшовши з різкою заявою проти політики Петра Порошенка. Він звинуватив президента у провалі реформ і переслідуванні реформаторів і назвав переговори щодо уряду «междусобойчиком» і «договорняком».

Жодна обіцянка з реформ, яку дали після Майдану, не була виконана
Міхеїл Саакашвілі

«Жодна обіцянка з реформ, яку дали після Майдану, яку дали під час численних нарад, не була виконана. Нас всіх водять за ніс. Я закликаю народних депутатів не голосувати за цей уряд за таких умов. Уряд, який від самого початку буде недієздатним, корумпованим, служитиме кланам олігархів, а не народу України. Проти нас порушили справи, цим співробітникам (Саакашвілі жестом вказує на свою команду, що разом із ним вийшла на прес-конференцію – ред.) погрожували, на них полює СБУ. Так ось: я звертаюся до президента України негайно відмінити наказ – який, у мене жодного сумніву немає, безпосередньо надійшов із його Адміністрації – щодо припинення цькування людей, які хочуть щось змінити в країні».

Голова Одеської ОДА поставив ультиматум, що готовий залишитися на посаді, тільки якщо буде створений «уряд народної довіри», звільнений прокурор Одещини Микола Стоянов і припинені «переслідування реформаторів».

Тим часом зранку «Блок Петра Порошенка» збирається продовжити засідання із узгодження урядових кандидатур. Голова фракції Юрій Луценко напередодні гарантував, що більшість буде оформлена у вівторок, 12 квітня. Петро Порошенко ж заявив, що розпустить парламент, якщо коаліція і уряд не будуть сформовані до кінця тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG