Доступність посилання

ТОП новини

Луценко може подолати «колективного Шокіна» – політолог


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Депутат Сергій Лещенко каже, що Порошенко з порушенням регламенту і за будь-яку ціну намагається завести на посаду генпрокурора Юрія Луценка

Сьогодні у Верховній Раді можуть знову спробувати проголосувати вже нові зміни до законодавства щодо діяльності Генеральної прокуратури, які дозволять очолити ГПУ Юрію Луценку. Напередодні в парламенті було зареєстровано одразу два законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Генеральної прокуратури». Один з них вже отримав схвалення профільного комітету. Як і в аналогічному законопроекті, відхиленому Верховною Радою 10 травня, документ пропонує дозволити обіймати посаду генерального прокурора особі без вищої юридичної освіти. Депутати кажуть про порушення регламенту, а експерти – про шанс на реальне реформування прокуратури.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Народний депутат із фракції БПП Сергій Лещенко, який не голосував за законодавчі зміни щодо Генпрокуратури минулого разу, не має сумніву, що й новий законопроект теж написаний «під Юрія Луценка».

Це спроба Петра Порошенка завести на посаду генпрокурора Юрія Луценка за будь-яку ціну
Сергій Лещенко

«Це спроба Петра Порошенка завести на посаду генпрокурора Юрія Луценка за будь-яку ціну. Я думаю, буде сценарій зробити так, щоб рішення прийняли і про законопроект, і про призначення Луценка, одним махом», – зазначає депутат.

Крім того, це порушує регламент, каже Сергій Лещенко, адже, якщо закон відхилено, то до кінця сесії більше не можна розглядати таке ж питання.

«Ці законопроекти об’єднує одне – закон», – заперечує один зі співавторів документа, народний депутат від БПП Віктор Король і стверджує, що насамперед документ комплексно вирішує питання передачі справ від прокуратури до Державного бюро розслідувань і встановлює річний термін для завершення справ проти високопосадовців колишньої влади – на виконання вимог суспільства і Майдану.

«До 15 квітня наступного року, якщо Генеральна прокуратура, суд не розглянуть ці справи, то ми мусимо або притягнути до відповідальності винних, я сподіваюся, так і буде, або вибачитися перед ними і закінчити ці справи та звинувачення їх. А все інше – це вже деталі», – каже Король.

Не тільки деталями, а самим підходом до обрання генпрокурора через конкурсний відбір кандидатів, котрі обов’язково мають вищу юридичну освіту, відрізняється альтернативний проект, також зареєстрований напередодні, наголосила його співавтор, народний депутат від «Самопомочі» Олена Сотник.

Є шанс контролювати добір: чи дійсно достойна людина подалася на конкурс і пройшла у фінал. А друге: говорити про те, що ця людина є політично незаанґажованою, не є людиною президента або наближеною до неї
Олена Сотник

«Тут вже є шанс контролювати добір: чи дійсно достойна людина подалася на конкурс і пройшла у фінал. А друге: говорити про те, що ця людина є політично незаанґажованою, не є людиною президента або наближеною до неї», – зазначила депутат.

Альтернативний законопроект не розглядався профільним комітетом, каже Олена Сотник, але якщо вже в порушення регламенту буде «протискатися конкретний інтерес конкретної людини», то вона сподівається, що і їхній законопроект також буде розглянутий.

«За результатами голосування ми побачимо, хто з депутатів які принципи підтримує: чи остаточного консервування і провалу прокурорської реформи, чи все ж таки дадуть шанс на оновлення цієї системи і на прихід туди людини, яка є політично незаангажованою і рівновіддаленою від усіх політичних сил», – сподівається Олена Сотник.

Саджати «трьох друзів» будуть НАБУ і Державне бюро розслідувань – Фесенко

Що зараз важливіше: незалежна фігура генпрокурора, чи людина, яка зможе подолати нинішню ситуацію корпоративного контролю над прокуратурою з боку, так би мовити, «колективного Шокіна»? Таке риторичне запитання поставив політолог Володимир Фесенко. На його думку, Юрій Луценко на посаді генпрокурора може проявити себе реформатором.

Завдання в тому, щоб реформувати прокуратуру, обмежити її функції. Не саджати «трьох друзів» – для цього зараз будуть НАБУ і Державне бюро розслідувань. А в результаті реформи прокуратура має перетворитися на додаток до судової системи
Володимир Фесенко

«Завдання в тому, щоб реформувати прокуратуру, обмежити її функції. Не саджати «трьох друзів» – для цього зараз будуть НАБУ і Державне бюро розслідувань. А в результаті реформи прокуратура має перетворитися на додаток до судової системи з функцією представлення державного обвинувачення і деякими процесуальними функціями. Луценко, в принципі, може надати поштовх руху в цьому напрямі», – каже Фесенко.

На думку політолога, перевага Юрія Луценка у тому, що він не з прокурорського середовища. І це може забезпечити його успішність.

29 березня Верховна Рада дала згоду на звільнення президентом генерального прокурора України Віктора Шокіна, 3 квітня Петро Порошенко підписав відповідний указ. Відтоді посада генпрокурора залишається вакантною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG