Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: «Це закон не про мене, а про те, якою буде наступна Генпрокуратура»


Юрій Луценко. Архівне фото
Юрій Луценко. Архівне фото

Верховна Рада не підлаштувала посаду генерального прокурора під «людину не з системи»

Київ – Реформа прокуратури «під кандидатуру Луценка» знову відкладається. Верховна Рада відхилила у першому читанні законопроект, який мав дати право особі без юридичної освіти і досвіду роботи в прокуратурі обіймати посаду генерального прокурора. Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури і Державного бюро розслідувань» обговорювали шумно, під суперечки і звинувачення у залі.


«Це закон не про того, хто буде новим генпрокурором. Це законопроект про те, якою буде наступна генпрокуратура. Без можливості ввести туди людей, які не працювали у цій, достатньо корумпованій і заскорузлій, системі, ніхто там шансів на успіх не буде мати» – так Юрій Луценко, задля якого й ухвалюются зміни в законі про прокуратуру, агітує голосувати «за».

Проте, дискусія у Верховній Раді цього дня відбувалась не стільки про суть, скільки про форму, в якій закон розглядався.

Депутат Сергій Алексєєв від «Блоку Порошенка» саме у вівторок, 10 травня, вніс на заміну свого попереднього проекту інший. Під таким самим номером. Попередній законопроект був відхилений комітетом. Тобто в залу потрапив де-факто проект, який комітетом не розглядався. Хоча у «Блоці Порошенка» стверджували, що це не так.

«Це саме той закон, який пройшов через профільний комітет, і ніхто іншого закону зараз в залі не розглядає», – наполягав Луценко.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

«21 квітня було роздано 500 примірників, кожному народному депутату» – спікер Андрій Парубій наполягав, що проект потрібно ухвалювати вже тепер, тому що він – такий же, як той, що розглянув у квітні комітет з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Натомість, більшість у залі голосно протестувала і твердила, що це порушення регламенту. Закон, висловлюючись парламентськими термінами, все-таки був «вручений на заміну», тобто це формально – інший текст.

Рівно хвилину назад – хвилину! – він з’явився на сайті Верховної Ради
Сергій Власенко

«Не існує ніякого закону від 19 квітня, оскільки сьогодні на заміну було подано інший текст. Рівно хвилину назад – хвилину! – він з’явився на сайті Верховної Ради. Я не знаю, хто у нас тут Хоттабич, і вміє читати законопроекти, які були оприлюднені лише хвилину назад», – обурювався депутат від «Батьківщини» Сергій Власенко.


«Батьківщина» і Радикальна партія виступали проти і по суті, тобто там вважають, що вимогу щодо юридичної освіти генерального прокурора в законі потрібно залишити.

Сьогодні для призначення генеральним прокурором потрібно мати вищу юридичну освіту і стаж роботи в сфері права не менше від 10 років. Новий проект каже, що генпрокурором можна стати, маючи просто вищу освіту, плюс – 5 років стажу або в галузі права, або законодавчої, або правоохоронної роботи.

Хоча про потребу пустити на посаду генерального прокурора людину не з системи говорили багато депутатів, цей закон називають таким, що ухвалюється «під Луценка». Зрештою, минулого тижня спікер Андрій Парубій підтвердив, що кандидатура Юрія Луценка залишається у пріоритеті для президента.

Критикувати в парламенті й інші, нібито другорядні положення цього законопроекту. Наприклад – поняття заочного слідства.

«От, наприклад, пішов хлопець в АТО, а йому якийсь слідчий у поштову скриньку кинув повістку, і по цій повістці буде заочне слідство по цьому хлопцю провадитися. Він вернеться додому з АТО, а по ньому вже суд відбувається, і його посадять», – зауважив позафракційний депутат Юрій Левченко.

Проте, коаліції не вистачило голосів через внутрішню опозицію в самому «Блоці Порошенка» – Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Павло Кишкар, які за проект не проголосували. «Народний фронт» повним складом документ підтримав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG