Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Криму силовики знову обшукують будинки кримських татар


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В окупованому Росією Криму 26 травня зранку відбуваються нові обшуки в будинках кримських татар. Про це повідомляють адвокат Еміль Курбедінов і голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв.

Як розповів проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» Смедляєв, обшуки тривають у сімферопольському мікрорайоні Кам’янка, де переважно проживають кримські татари. Курбедінов повідомляє про обшуки в мікрорайоні Хошкельди, а також в Алупці. Причини обшуків невідомі.

«Будуть шукати традиційно заборонену літературу, зброю, боєприпаси, наркотики. Є заборонена література – значить буде справа по «Хізб ут-Тахрір», немає такої літератури, значить, іншу справу припишуть», – припустив Смедляєв.

Еміль Курбедінов також опублікував відео обшуку в Сімферополі, на якому видно силовиків у масках зі зброєю. Інші подробиці наразі невідомі.

Відео з Youtube-каналу Alim Aydamak

Офіційні коментарі кримських силовиків щодо нових обшуків поки відсутні.

25 травня в Бахчисараї зник колишній депутат міськради, члена виконкому Всесвітнього конгресу кримських татар Ервін Ібрагімов. Його машину знайшли покинутою посеред дороги. Приблизно о 23:00 24 травня він зателефонував батькові і запитав про документи на машину. Адвокат Еміль Курбедінов повідомляє, що в кримському управлінні російської ФСБ категорично відмовилися приймати у рідних Ібрагімова заяву про його викрадення та відповідний відеоматеріал.

Обшуки, викрадення та інші форми тиску щодо кримськотатарського населення на півострові не припиняються з початком анексії Криму Росією. Про це постійно повідомляють правозахисники. Однак Кремль і підконтрольна Росії влада Криму заперечує це, кожен раз заявляючи, що у «злочину немає національності».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG