Доступність посилання

ТОП новини

Це будуть справжні багатонаціональні батальйони – Столтенберґ про укріплення східних кордонів НАТО


Чотири багатонаціональні батальйони НАТО до літа наступного року розмістяться уздовж східного кордону Альянсу, в Польщі та країнах Балтії. Рішення, ухвалене на літньому саміті у Варшаві, конкретизували міністри оборони держав-членів НАТО на зустрічі у Брюсселі. Лейтмотивом їх зустрічі стала тема мілітаристських амбіцій Росії. А теза про те, що йдеться вже не тільки про амбіції Кремля, а і про використання армії проти своїх сусідів, наполегливо звучала з вуст керівництва Альянсу упродовж останніх двох днів.

НАТО укріплює східні кордони у відповідь на дії Росії; і це лише дії у відповідь – оборонні, відповідальні та виважені. Це головні позиції, що звучать на зустрічі міністрів оборони країн Альянсу. Генеральний секретар організації Єнс Столтенберґ на численні запитання журналістів за останні два дні в різних конфігураціях щонайменше тричі повторив одну й ту саму думку.

Росія продовжує дестабілізувати східну Україну фінансовою і військовою підтримкою сепаратистів
Єнс Столтенберґ

«Близько до наших кордонів Росія продовжує наполегливо демонструвати свою військову силу, включаючи масові військові навчання. Цього місяця Росія розмістила ракети «Іскандер», здатні нести ядерний заряд, в Калінінграді і призупинила угоду зі США щодо утилізації збройового плутонію. І також Росія продовжує дестабілізувати східну Україну фінансовою і військовою підтримкою сепаратистів», – сказав генсекретар НАТО.

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

За його словами, «для НАТО немає протиріч між сильною обороною – передбачуваною реакцією на посилення Росії – і продовженням роботи над діалогом і деескалацією для досягнення більш конструктивних відносин з Росією».

Посилення безпеки НАТО на Сході означає посилення нашої безпеки – представник України

Одна з таких реакцій – це розгортання батальйонів у Східній Європі. До літа 2017 року чотири підрозділи, керовані Канадою, Німеччино, Великою Британією і США, розмістяться у Латвії, Литві, Естонії та Польщі. Саме це питання було основним на конференції міністрів оборони країн НАТО. Україна очікує на якнайшвидшу появу цих підрозділів в Балтії та сусідній Польщі.

Єгор Божок
Єгор Божок

Посилення безпеки НАТО на східних кордонах означає автоматично і посилення нашої безпеки
Єгор Божок

«Посилення безпеки НАТО на східних кордонах означає автоматично і посилення нашої безпеки», – розповів у кулуарах зустрічі виконувач обов’язків голови місії України при НАТО Єгор Божок.

За його словами, цей крок демонструє агресору, що «його розрахунки на те, що зухвалість і порушення всіх норм і принципів, які існували до цього, більше не пройдуть».

Батальйони будуть багатонаціональними, заявив по завершенню зустрічі Єнс Столтенберґ. Албанія, Італія, Польща та Словенія візьмуть участь у підрозділі під керівництвом Канади, що розгорнуть на території Латвії; Бельгія, Хорватія, Франція, Люксембург, Норвегія та Нідерланди – у підрозділі під керівництвом Німеччини у Литві; Данія і Франція – у британському батальйоні в Естонії; Румунія і Велика Британія приєднаються до батальйону США, що розміститься у Польщі.

«Сьогодні так багато країн зробили чіткі заяви щодо виділення своїх контингентів – це будуть потужні багатонаціональні батальйони. Це будуть посилені батальйони, тобто вони зможуть надіслати чіткі сигнали», – сказав генсекретар НАТО.

НАТО стурбоване діями Росії, а член Альянсу – готовий їй допомогти?

Зустрічі в Брюсселі передував інцидент, пов’язаний з Іспанією: вона спершу дозволила російським військовим кораблям (групі на чолі з крейсером «Адмірал Кузнєцов»), зайти в свій порт для заправки і техобслуговування. Щоправда, після голосів обурення серед європейських політиків це рішення Іспанія вирішила переглянути. Однак генеральному секретарю НАТО довелось пояснювати позицію Альянсу щодо свого члена.

Як виглядає, НАТО стурбоване захистом східного кордону, а одна з держав НАТО дозаправляє у себе російські кораблі –на це запитання журналістів Столтенберґ відповів: Росія має право діяти в міжнародних водах, а члени Альянсу вибудовувати власні двосторонні взаємини з нею, але цей випадок особливий.

«І раніше російські судна заходили в порти НАТО. Але ситуація інша. Ми стурбовані можливістю використання цієї військово-морської групи як платформи для завдання додаткових ударів по Алеппо», – наголосив він.
Напередодні в НАТО підтвердили, що Росія досі присутня на Донбасі, підтримуючи сепаратистів фінансово і зброєю. Водночас, кількості саме російських військових на українському сході Єнс Столтенберґ не назвав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG