Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: у 2016 році з полону сепаратистів звільнили 16 українських заручників


Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

У Службі безпеки України заявляють, що у 2016 році з полону сепаратистів вдалося звільнити 16 українських заручників. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт.

«У 2014 і 2015 році була звільнена значна кількість наших полонених. На сьогодні в цьому році були звільнені поки 16 людей. Причина – тема звільнення заручників стала заполітизованою», – сказав він

За словами Тандіта, українська сторона очікує на звільнення 48 українських заручників, про яких відбувалися переговори в Мінську.

«Ми готові віддати 228 людей. Більше того, ми зараз віддаємо як знак доброї волі 15 людей. І ці 15 людей є списках, які подала та сторона. Ми сподіваємося, що, окрім двох жінок, яких передадуть Україні, що саме Росія ухвалюватиме рішення про кількість полонених, про яку говорили в Мінську», – додав радник голови СБУ.

Сьогодні сепаратисти з угруповань «ДНР» і «ЛНР» заявили про намір передати народному депутатові Надії Савченко двох полонених – Анжеліку Преснякову та Ольгу Сворак. Українська сторона також заявляла про намір передати проросійським бойовикам до Нового року 15 людей.

У червні сепаратисти угруповання «ЛНР» заявили про затримання української журналістки з Івано-Франківська, кореспондентки інформаційного ресурсу «Голос-інфо» Ольги Сворак. За словами сепаратистів, щодо журналістки порушили «кримінальну справу» за статтею «шпигунство». Про обставини затримання Анжеліки Преснякової нічого невідомо.

За останніми даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 109 громадян України.

Звільнення заручників є однією з вимог мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG