Доступність посилання

ТОП новини

Навчання українською у Маріуполі: 33 школи вже мають статус «з українською мовою навчання»


Під час відзначення дня міста у Маріуполі, 2015 рік
Під час відзначення дня міста у Маріуполі, 2015 рік

У Маріуполі планують перевести всі школи на навчання українською мовою. Цього року викладання українізується у двох навчальних закладах міста, в подальшому – у всіх інших. Навіщо? І як ставляться до зміни самі маріупольці?

Якщо перевести школи на українську мову викладання, маріупольські школярі отримають більше можливостей, переконані маріупольські чиновники, які вирішили поступово українізувати навчальний процес. По-перше, це складання ЗНО, по-друге, подальша освіта в український вишах, та, зрештою, працевлаштування на ринку: дітям усе це даватиметься набагато легше, каже заступниця начальника управління освіти Маріупольської міськради Інна Дорменко.

Ми повинні переводити наші школи на українську мову навчання, щоб дати можливість нашим випускникам бути конкурентоспроможними саме на ринку України
Інна Дорменко

«Ми вважаємо, що в дусі нашого часу, в дусі того, що ми – патріоти своєї країни, ми все-таки повинні переводити наші школи поступово на українську мову навчання, щоб дати можливість нашим випускникам бути конкурентоспроможними саме на ринку України», – зазначила Дорменко.

Із близько 70 державних маріупольських шкіл 33 вже мають статус «з українською мовою навчання». На найближчій сесії міськради до них планують додати ще дві, де з початком нового навчального року у всіх перших класах викладатимуть українською.

Думки маріупольців розділились.

«Ви знаєте я працювала в Будинку вчителя, тому я знаю, що людина повинна знати мову свою рідну, а хто хоче там російську, ну ніхто ж йому там не забороняє вчити російську, так само і англійську, правильно?» – коментує «Донбас.Реалії» перехожа на вулиці міста.

«Неправильно, ні в якому разі, я за обидві мови в рівній кількості», – заперечує чоловік.

«У кожній школі українські класи повинні бути. Хто хоче, той нехай вчиться за українською системою, хто хоче, нехай вчиться за російською системою, але все одно російську мову не треба виключати», – говорить інший перехожий.

Викладач Маріупольського державного університету та політолог Марія Подибайло вважає, що перейти на українську маріупольським школярам буде неважко.

Це має бути нормою для всіх шкіл по всій Україні. У нас не було б проблем, якби навчання було тільки українською мовою
Марія Подибайло

«Це – не велика проблема, тому що це – не китайська, і це не раптом. На мій погляд, спротиву чи підстав, щоб говорити про те, що населення негативно налаштоване, немає. Вигода однозначна, тому що діти будуть навчатися в українських вишах, і їм буде легше навчатися. Це має бути нормою для всіх шкіл по всій Україні. У нас не було б цих проблем (з конфліктом на сході – ред.), якби навчання було тільки українською мовою», – переконана Подибайло.

Поступово на українську мову навчання в Маріуполі планують перевести й інші школи. Проте запевняють: насильно нікого змушувати не будуть. Все вирішуватиметься на громадських обговореннях і тільки за згодою батьків.

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Про мовну психотравму і українське ґетто. Українська журналістка заступилася за Олега Скрипку

Київ може показати приклад, як подолати наслідки мовної окупації України​

Не заборона російської, а захист української мови. Низка ЗМІ спотворили зміст проекту ухвали Київради

Financial Times: кількість російськомовних в Україні суттєво зменшилася

Кількість виборців проросійських партій в Україні стрімко зменшується – експерт​

Кореянка вивчила українську. Її дивують російськомовні чиновники України​

Міжнародне угруповання із захисту російськомовних під контролем Кремля

Українська мова і Порошенко. Досвід Фінляндії та Ізраїлю для України​

Українська мова на телебаченні. Парламент зробив перший крок

Закон про мову – шанс для дітей із російськомовних родин знати українську

Війна проти України. Вбивство бібліотеки і українська мова​

Путін розпочав війну проти України із мовної агресії​

Українська мова і захисники «русского мира»

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG