Доступність посилання

ТОП новини

Напад на патруль ОБСЄ: який сенс від міжнародних посередників на Донбасі?


Представники Спеціальної моніторингової місії на Донбасі, серпень 2016 року
Представники Спеціальної моніторингової місії на Донбасі, серпень 2016 року

Місія ОБСЄ на Донбасі стає або мішенню озброєних нападів, або об’єктом глузування. Це стверджують деякі експерти, оцінюючи ефективність трирічної діяльності спостерігачів під час розв’язаної Росією війни на сході України. Натомість інші фахівці закликають не переоцінювати роль таких місій під час будь-яких військових конфліктів. Якщо бодай одна зі сторін не хоче врегулювання, допоможе лише примушування до миру, констатують ці експерти. Таким чином коментують чергову атаку на патруль ОБСЄ на Донбасі, що сталася в районі залізничної станції міста Ясинувата, контрольованого підтримуваними Росією сепаратистами.

Дедалі частіше стаються інциденти зі спробами нападів на спостерігачів ОБСЄ на окупованій частині Донбасу. Один з останніх – напад бойовиків на беззбройний патруль ОБСЄ в Ясинуватій. Раніше – сексуальні домагання до представниці ОБСЄ, а два місяці тому в районі під контролем «ЛНР» від підриву на міні загинув спостерігач місії. На вільних частинах України інциденти теж ставалися кілька разів.

Автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ після вибуху біля села Пришиб Луганської області, 23 квітня 2017 року
Автомобіль Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ після вибуху біля села Пришиб Луганської області, 23 квітня 2017 року

Зважаючи на це, Радіо Свобода запитало в експертів: чи є сенс від міжнародних посередників у війні на Донбасі та чи виправдовують вони своє перебування там.

Надто багато сподівань

Насилля проти спостережної місії – прикре, але звичайне явище війни, зауважив військовий експерт Ігор Козій. І це буде продовжуватися, поки міжнародна спільнота не запровадить належні заходи, додав експерт.

Ігор Козій
Ігор Козій

Однак, наголосив Козій, українці покладають на місію надто багато сподівань, бо місія, як і загалом Організація з безпеки і співробітництва у Європі, не може врегулювати збройний конфлікт, бо не має таких повноважень. ОБСЄ покликана запобігати конфліктам, які тільки починаються, наголошує військовий експерт.

Треба або підвищити ефективність цієї організації (ОБСЄ), або змінити її статут
Ігор Козій

«Альтернатива – треба або підвищити ефективність цієї організації, або змінити її статут: дозволити їм розводити ворогуючі сторони, дозволити застосовувати збройну силу, на що, я думаю, Російська Федерація у цих умовах не піде. І давати якісь певні повноваження – набирати війська, якщо це буде прийнято», – каже Козій.

Мішень для нападів чи глузувань?

Натомість волонтер, експерт-міжнародник Геннадій Друзенко нагадує, що мандат місії ОБСЄ почався ще до офіційного проголошення АТО – у березні 2014 року.

Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

А чи не краще ці гроші, які йдуть зокрема на моніторингову місію, все ж таки витрачати на купівлю «швидких» для наших поранених
Геннадій Друзенко

«Це означає, що ОБСЄ не змогло запобігти розгорянню війни, окупації частини України, Іловайську, Савур-Могилі, Дебальцевому… І якщо б це була місія, яка працює за бюджет третьої сторони… Ну, що ж – хочуть, не можуть, щось намагаються, Бог з ними. Але нагадаю, що бюджет ОБСЄ наповнює, зокрема, і Україна. І при тому, що ми весь час ходимо по світу з простягнутою рукою, виникає велике запитання – а чи не краще ці гроші, які йдуть зокрема на моніторингову місію, все ж таки витрачати на купівлю якщо не сучасних, то пристойних «швидких» для наших поранених – бійців і цивільних», – запитує Геннадій Друзенко.

Місія ОБСЄ на Донбасі стає або мішенню для нападів, або об’єктом для глузування, зазначив Друзенко. На його погляд, негативно роль спостерігачів оцінюють по обидва боки фронту. Як вважає експерт, коефіцієнт корисної дії спостерігачів ОБСЄ на сході України є мізерним. А навіть те, що їм вдавалося зафіксувати, подекуди виявлялося необ’єктивним, недостовірним, стверджує експерт.

Якщо борщ їсти виделкою – результату не буде

Важливо в окремих ситуаціях використовувати правильні інструменти. Коли мова йде про війну однієї держави проти іншої, то варто розуміти, що спостережна місія нічого не вдіє, ба більше, й сама стає жертвою. Про це зауважив народний депутат (фракція «Самопоміч»), член парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Тарас Пастух.

Тарас Пастух
Тарас Пастух
Коли ми говоримо про повноцінну війну між двома державами, про війну Росії проти України – жодна місія ОБСЄ не зможе врегулювати цю війну
Тарас Пастух

«Якщо борщ їсти виделкою, то великого результату з того не буде. Якщо ми говоримо про миротворців, а тим більше про спостережні місії, якою є ОБСЄ, то треба зрозуміти, що такі місії виконуються тоді, коли десь відбуваються певні етнічні конфлікти на території певної держави, які можуть призвести до розколу цієї держави. Але коли ми говоримо про повноцінну війну між двома державами, (а про це говорить президент, але визнає всередині країни), про війну Росії проти України. Ми воюємо не з плотницькими чи захарченками, а це війна йде безпосередньо з Путіним. І жодна місія ОБСЄ не зможе врегулювати цю війну», – каже Пастух.

Водночас депутат звертає увагу, що місія ОБСЄ певну користь принесла: вони фіксують обстріли, хоч часом не зовсім об’єктивно, та чимало доклали зусиль у розслідування справи збитого малайзійського «Боїнга».

І зі зброєю місія буде безсила

Не можна вимагати від міжнародних спостерігачів чи миротворців більшого, ніж вони здатні. Це, зі свого боку, також зауважив Радіо Свобода російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

Справді, під час югославських війн 90-х років минулого століття «блакитні шоломи» ООН не умиротворили сербів, хорватів, боснійців, косоварів, цей конфлікт забрав життя понад ста тисяч людей. Але, наприклад, на Близькому Сході, у районі спірної території Голанських висот, перемир’я після запеклих боїв тримається десятиліттями. І не тому, що одні миротворці виявилися гіршими за інших. Просто в другому з наведених прикладів сторони конфлікту зрештою пішли на врегулювання, каже Павло Фельгенгауер. А на Донбасі цього немає.

Павло Фельгенгауер
Павло Фельгенгауер
Миротворці, а тим більше спостерігачі, не призначені для ведення бойових дій. Їхня справа – писати звіти
Павло Фельгенгауер

«Миротворці, а тим більше спостерігачі, не призначені для ведення бойових дій. Якщо йдеться про миротворців, то вони лише мають зброю для самооборони, яку вони все одно ніколи не використовують. Коли починаються бойові дії, вони стараються кудись сховатися і не потрапляти під перехресний вогонь. Миротворці на кшталт примушування до миру – це зовсім інша історія. Я навіть не знаю, коли таке відбувалося в останні десятиліття. Навіть, якщо там з’являться якісь поліцейські сили, про які багато в Україні говорять, ну і що? Кожен з них матиме пістолет у кобурі на боці. І що це може заподіяти проти танка чи гаубиці, наприклад? Та нічого! І головне – у цих сил не буде такого мандата – за когось з кимось воювати. Їхня справа – писати звіти», – зауважує Павло Фельгенгауер.

Способи вгамувати Росію в рамках ОБСЄ є

А як зауважив колишній представник України на переговорах у Мінську Роман Безсмертний, Захід має важелі припинення агресії Росії на Донбасі без примушування до миру, без залучення миротворчого контингенту ООН (таке залучення Москва може заблокувати на рівні Ради безпеки ООН). Достатньо активнішої участі Сполучених Штатів у рамках чинних форматів урегулювання на Донбасі, зазначає Роман Безсмертний.

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Існує «нормандська четвірка» і вольові рішення, які можуть прийматися в рамках «четвірки». Для цього вона повинна бути доповнена участю США
Роман Безсмертний

«Щодо можливості участі чи «блакитних шоломів», чи поліційної місії, то, відповідно до регламенту і статуту ОБСЄ, при збереженні тієї ролі, яку відіграє там Росія, зробити це неможливо. Але є способи, яким чином вгамувати Росію і в рамках ОБСЄ, і Радбезу. Для цього існує «нормандська четвірка» і вольові рішення, які можуть прийматися в рамках «четвірки». Для цього вона повинна бути доповнена участю США, а формальний процес у Мінську має набути рис «Мінськ+». А на сьогодні міжнародне право і та система, яка склалася на сьогодні, капітулювали перед нахабством російської сторони», – зазначив Роман Безсмертний.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG