Доступність посилання

ТОП новини

СММ ОБСЄ: підрив автомобіля місії не був нещасним випадком


Пошкоджений вибухом автомобіль спостерігачів ОБСЄ на Луганщині, 23 квітня 2017 року
Пошкоджений вибухом автомобіль спостерігачів ОБСЄ на Луганщині, 23 квітня 2017 року

У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ вважають, що підрив автомобіля ОБСЄ на непідконтрольній українській владі території Луганщини не був нещасним випадком, міну заклали навмисно.

«Ми не володіємо вичерпною інформацією, що спричинило вибух, але, ймовірно, спрацювала міна. Вибух був наскільки потужним, що автомобіль вагою 4,5 тонни відкинуло на 7 метрів,автомобіль загорівся і був повністю знищений…Те, що сталося – це не нещасний випадок, це було наслідком озброєння невибіркової дії, це саме те озброєння, якого там не повинно було бути. Озброєння, яке навмисно заклали туди, щоб поранити або кого-небудь убити», – сказав перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Гуґ.

Він наголосив, що маршрут, яким прямували представники місії, був запланованим.

«Це фактично той самий маршрут, яким спостерігачі їздили й попереднього дня. патруль повертався тією ж дорогою, якою приїхав менш ніж двома годинами раніше автомобіль, у якому перебував Джозеф (Стоун, співробітник місії – ред.) і ще двоє наших колег, наїхав на потужний вибуховий пристрій», – наголосив він.

Зранку 23 квітня у районі села Пришиб на контрольованій угрупованням «ЛНР» частині Луганщини підірвався автомобіль СММ ОБСЄ. Загинув американський медпрацівник, госпіталізовані двоє членів патруля місії – громадяни Німеччини та Чехії.

В угрупованні «ЛНР» звинуватили в підриві автомобіля ОБСЄ «підготовлену українську диверсійно-розвідувальну групу». Натомість у Міністерстві закордонних справ України вважають, що підрив автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі є спробою Москви і підтримуваних нею бойовиків залякати спостерігачів. Служба безпеки України кваліфікувала інцидент як теракт.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG