Доступність посилання

ТОП новини

Кому служать священики Московського патріархату?


Учасник мітингу біля Києво-Печерської лаври в зв'язку з виборами нового предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату). Київ, 13 серпня 2014 року
Учасник мітингу біля Києво-Печерської лаври в зв'язку з виборами нового предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату). Київ, 13 серпня 2014 року

Міністерство культури України звинувачує деяких представників Української православної церкви (Московського патріархату) у співпраці з бойовиками. Як ідеться у повідомленні відомства, останній такий факт був зафіксований у підконтрольному угрупованню «ЛНР» Луганську. Водночас в УПЦ (МП) кажуть, що не розуміють, чому цим питанням займається Міністерство культури, а не профільні органи.

Як йдеться у повідомленні Міністерства культури України, «на початку травня луганською сепаратистською інформаційною агенцією «Істок» на власному інтернет-сайті було оприлюднене інтерв’ю А. Ліцоєва, очільника так званого «Комітету у справах релігії та духовності» угруповання «ЛНР», що визнане в Україні терористичним. В своєму інтерв’ю Ліцоєв говорить, що створенням вказаного вище комітету, а також призначенням його на посаду керівника цього органу опікувався особисто владика Митрофан (Юрчук) – митрополит Луганський і Алчевський, постійний член Священного синоду Української православної церкви (Московського патріархату). Відтак у відомстві закликають звернути увагу й дати оцінку «системним антиукраїнським висловлюванням і діям окремих представників кліру та вищого духовенства УПЦ, які зайняли відверту колабораціоністську позицію».

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) звертає увагу на те, що церква Московського патріархату знаходиться між двома ідентичностями: власною російською, що спонукає її відстоювати ідею «русского мира», та українською, тобто змушена діяти в рамках українського законодавства та рахуватись з українськими реаліями.

Архієпископ Євстратій (Зоря)
Архієпископ Євстратій (Зоря)

«Бачимо таке роздвоєння, коли по один бік лінії фронту говорять про підтримку України, а по інший – чуємо те, про що йдеться в заяві (Міністерства культури – ред.)», – каже архієпископ, однак зауважує, що правова оцінка діяльності Юрчука повинна надаватись не Мінкультом, а в рамках відповідних проваджень за українським законодавством.

Із цим погоджується завідувач відділу гуманітарної політики Національного інституту стратегічних досліджень Сергій Здіорук. Він наводить низку фактів, які є, на його думку, підтвердженням того, що порушення українського законодавства – свідома політика верхівки УПЦ (МП).

Є задокументовані факти СБУ щодо священиків, які не просто благословляли терористичні акти проти України
Сергій Здіорук

«Наприклад, Закарпатська область України, де священики говорять дослівно таке: в Україні сатанинська влада, ми закликаємо українську молодь не служити в армії, закликаємо русинів відділятись від України, – стверджує дослідник. – Є задокументовані факти СБУ щодо священиків, які не просто благословляли терористичні акти проти України, а зі зброєю в руках воювали в терористичних організаціях чи навіть очолювали окремі терористичні групи».

Сергій Здіорук, фото «Укрінформ»
Сергій Здіорук, фото «Укрінформ»

На переконання Здіорука, Українська православна церква (Московського патріархату) не тільки нездатна вести політику, незалежну від Москви, а й є реальним джерелом загрози в російсько-українській гібридній війні.

Колишній священик УПЦ (МП), а тепер уже Київського патріархату, військовий капелан Сергій Дмитрієв підтверджує, що єпархії Московського патріархату на окупованій частині Донбасу тісно співпрацюють із бойовиками – щонайменше, проводять освячення ворожої зброї та бойовиків, які воюють проти України.

Сергій Дмитрієв
Сергій Дмитрієв
Росія повинна піти зі своїми хрестами, іконами і релігійною пропагандою – це все складова окупації і агресивного вторгнення в Україну
Сергій Дмитрієв

«Московський патріархат завжди був у політиці. Росія повинна піти не тільки зі своїми гарматами, танками й збройними формуваннями, а також зі своїми хрестами, іконами і політичною та релігійною пропагандою – це все складова окупації і агресивного вторгнення в Україну», – впевнений священик.

Натомість представник прес-служби Української православної церкви (Московського патріархату) Василь Анісімов висловив упевненість, що у Міністерства культури немає жодних доказів проти Юрчука. Водночас він визнає: попри те, що території окуповані, священики звідти не втекли і їм нічого не залишається, як співпрацювати із місцевими бойовиками: «їм же потрібно, аби їхній храм там освячувався й жив».

«Справа в тому, що Міністерству культури для початку потрібно звернутися до митрополита Митрофана», – зазначає Анісімов і додає, що не розуміє, чому Міністерство культури займається обвинуваченнями у співпраці з сепаратистами, адже на це є компетентні органи.

Священик благословляє російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який на той час був одним із ватажків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Донецьк, 10 липня 2014 року
Священик благословляє російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який на той час був одним із ватажків угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Донецьк, 10 липня 2014 року

Московський патріархат може бути українським?

Архієпископ Євстратій (Зоря) згадує, що протягом нетривалого періоду УПЦ (МП) намагалася відокремитись від Москви та налагодити відносини з Київським патріархатом.

«Це той напрямок, який в останні роки життя та управління обрав нині покійний Володимир Сабодан. Він намагався дистанціюватись від московських впливів і налагодити діалог задля єдиної помісної церкви», – наголошує архієпископ Євстратій.

Однак після смерті Сабодана в 2014 році та обрання нового митрополита Онуфрія, каже Зоря, цей вектор було змінено, і зараз говорити про незалежність Московського патріархату не доводиться. Архієпископ також вважає, що керівництво УПЦ (МП) підтримує сепаратистів на Донбасі, інакше воно засудило б таку поведінку своїх кліриків.

Глава УПЦ (Московського патріархату), митрополит Онуфрій у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року
Глава УПЦ (Московського патріархату), митрополит Онуфрій у своїй резиденції в Києво-Печерській лаврі. А на стіні – портрет Московського патріарха Кирила, глави Російської православної церкви. Київ, 4 січня 2017 року

На думку архієпископа Євстратія, влада недостатньо жорстко контролює діяльність релігійних організацій на предмет дотримання українських законів. Священнослужитель нагадує, що закон один для всіх і притягати священнослужителів до відповідальності потрібно так само, як і мирян.

«За співпрацю з сепаратистами, іноземними спецслужбами, свідоме порушення законодавства держави є відповідальність, – каже він. – Правоохоронці не повинні впадати в священний ступор: о, це ж батюшка, ми його не можемо притягнути до відповідальності».

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
Українці не терплять цієї колабораціоністської поведінки УПЦ (МП), вони масово переходять в Київський патріарха
Сергій Здіорук

На думку Сергія Здіорука, ситуацію мали б виправити законопроекти №4511 та №4128, внесені до Верховної Ради минулого року і ймовірний розгляд яких у травні спричинив мітинги і протести біля будівлі парламенту. Проект закону №4511 передбачає перереєстрацію релігійних організацій, чий керівний центр підпорядкований державі-агресору (під цю характеристику підпадає УПЦ (МП)), тоді як законопроект №4128 може спростити перехід релігійної громади з підпорядкування Московському патріархату до Київського. На думку Здіорука, в суспільстві є запит на таке спрощення.

«Українці не терплять цієї колабораціоністської поведінки УПЦ (МП), вони масово переходять в Київський патріархат», – стверджує експерт.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі


НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Кожна церква повинна поважати суверенітет України – Юрій Тимошенко

Молитви під Радою: як протестували проти «особливого статусу» Московського патріархату

В Україні – «церковні гоніння» чи протидія впливу Кремля?

Створення єдиної української помісної церкви є неминучим – прем’єр-міністр Гройсман

Місіонери Московського патріархату нав’язують Україні «русский мир»

«Ми молимося за об’єднання українського православ’я» – глава УГКЦ Святослав Шевчук

Ми перейшли до Київського патріархату через антиукраїнську позицію багатьох священиків УПЦ (МП) – протоієрей Сергій Дмитрієв

«Помісна церква обов’язково буде. Процес об’єднання вже почався» – патріарх Філарет про Бога, Україну і війну

Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?

Несподівана заява Московського патріарха Кирила про українську церкву

Єдина помісна церква України. Прихильники і супротивники

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG