Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація навколо антикорупційних органів може викликати певну тривогу в ЄС – Магда


Президент України Петро Порошенко неодноразово називав подолання корупції одним з першочергових завдань. На фото: виступ під час церемонії приведення присяги детективів Національного антикорупційного бюро. Київ, 15 вересня 2015 року
Президент України Петро Порошенко неодноразово називав подолання корупції одним з першочергових завдань. На фото: виступ під час церемонії приведення присяги детективів Національного антикорупційного бюро. Київ, 15 вересня 2015 року

«Не варто драматизувати» – так прокоментував матеріал німецького видання Bild політолог, директор Інституту світової політики Євген Магда. У статті йдеться про погрози Німеччини та Єврокомісії припинити надання фінансової допомоги Україні через гальмування боротьби з корупцією. Ситуація довкола ефективності антикорупційних органів в Україні може викликати тривогу у європейців, однак це не матиме настільки серйозних наслідків, зазначає експерт. Західні партнери фіксують гальмування реформ в Україні в останні півроку, однак попри це Євросоюз навряд чи дійсно припинить надавати Україні допомогу, погоджується директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Німеччина та Єврокомісія погрожують припинити надання фінансової допомоги Україні. Про це пише німецьке видання Bild. За даними газети в найближчі дні до Києва мають прилетіти представники міжнародних партнерів країни, аби пояснити президентові України Петру Порошенку «абсолютну серйозність ситуації».

Наразі економічні реформи, які зокрема визначив для України МВФ, призупинені і не виконуються, констатує директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. Україна успішно стартувала на початку року, однак в другому півріччі до «проривів» можна записати лише ухвалення пенсійної реформи.

Натомість у західних партнерів вочевидь виникають питання стосовно антикорупційного напряму, зокрема, роботи НАЗК, а також – до ухваленого бюджету на наступний рік, каже експерт.

Представники МВФ висловлюють занепокоєння щодо бюджету, звичайно, в такому випадку МВФ призупиняє перемовини щодо наступного траншу
Ілля Несходовський

«Поки що неофіційно представники МВФ висловлюють занепокоєння щодо збільшення доходів бюджету, вважають, що це є необґрунтовано і також є занепокоєння до деяких витрат. Це впливає на макроекономічну стабільність, курс гривні, створює загрози створення прихованого дефіциту, звичайно, в такому випадку МВФ призупиняє перемовини щодо наступного траншу, це є реальним», – зауважив Несходовський в ефірі «Ранкової Свободи».

Втім, європейці усвідомлюють роль України у нинішній геополітичній ситуації, відтак і надалі допомагатимуть Україні, додає експерт. «Якщо вони заплющать очі на порушення кордонів і військові дії в Україні, то вони розуміють, що це може потім прийти і в Європу», – каже він.

В Європі довго готувалися, щоб почати тиснути

Експерт фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Хара вважає, що в Європі досить довго готувалися до того, щоб почати тиснути на Україну. Однак, погоджується, що допомагати країні міжнародні партнери не припинять.

Вони вже зрозуміли, що немає інакшого виходу, аніж потихеньку починати тиснути на українську владу, щоб вона виконувала зобов’язання
Олександр Хара

«Вони вже зрозуміли, що немає інакшого виходу, аніж потихеньку починати тиснути на українську владу, щоб вона виконувала зобов’язання перед суспільством і ті зобов’язання і домовленості, які вона мала з європейцями, які давали допомогу і дають допомогу на певних умовах, тобто демократичних перетворень, боротьби з корупцією і таке інше. Давайте згадаємо, як було з безвізом. Коли українська влада не впоралася вчасно, були претензії у європейців з точки зору того, наскільки ми якісно виконали ці, так звані, домашні завдання, але в кінцевому рахунку нам було надано безвіз», – зазначив Хара.

Не варто драматизувати

Не варто драматизувати ситуацію і перебільшувати аргументи, наведені в публікації німецького видання, вважає політолог Євген Магда. Україна через військові дії на Донбасі традиційно привертає увагу європейців, особливо тепер – в передсвятковий період, коли новинних приводів стає менше, а сенсації – потрібні, пояснює експерт.

Ситуація навколо ефективності антикорупційних органів в ЄС може викликати певну тривогу і занепокоєння – це факт
Євген Магда

«Я б не перебільшував перспективи якогось термінового візиту невідомих європейських представників в переддень Різдва і Нового року. Але ситуація, яка підігрівається, зокрема, з середини України навколо ефективності антикорупційних органів, в ЄС може викликати певну тривогу і занепокоєння – це факт», – каже Магда.

Експерт додає, що свідченням успіху реформ в Україні є вступ в дію угоди про Асоціацію з ЄС та отримання «безвізу», натомість українській владі варто ефективніше комунікувати із західними партнерами. «Треба говорити постійно і максимально гучно, що Україна – не хвора людина Європи, а країна з величезними можливостями», – каже Магда.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG