Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Трампа схвалила ліцензію на продаж летальної зброї Україні – Держдепартамент


Представниця Держдепартаменту США Гедер Науерт
Представниця Держдепартаменту США Гедер Науерт

Адміністрація президента Дональда Трампа схвалила перший комерційний продаж американської летальної оборонної зброї Україні, що може означати серйозну зміну в її політиці щодо Росії.

Представниця Держдепартаменту США Гедер Науерт заявила телекомпанії CNN, що зовнішньополітичне відомство 13 грудня повідомило Конгрес, що воно схвалило експортну ліцензію, що дозволяє Україні закуповувати певне легке озброєння і стрілецьку зброю у американських виробників.

«Уряд США не продає уряду України цю зброю», – заявила вона.

США залишають поза передачею летальне оборонне озброєння Україні, але і не виключають цього, додала Науерт.

Представник Держдепартаменту, який виступав на умовах анонімності, також підтвердив схвалення ліцензії російському державному інформагентству «ТАСС».

«Держдепартамент видав ліцензію на комерційний експорт в Україну обмеженої кількості стрілецької зброї та легкого озброєння американських виробників», – наводить «ТАСС» його висловлювання.

Представник відомства пояснив, що політика США «ніколи не обмежувала такі комерційні продажі».

«Уряд Сполучених Штатів прямо не продавав і не передавав безплатно оборонні озброєння Україні, але ми також не виключаємо, що почнемо це робити», – заявив він, згідно з повідомленням «ТАСС».

Газета Washington Post першою повідомила про рішення адміністрації дозволити експорт зброї Україні, яке йде врозріз як з практикою адміністрації екс-президента Барака Обами, так і духом закликів президента Трампа до потепління відносин між США і Росією.

Представники адміністрації підтвердили виданню Washington Post, що Держдепартамент раніше в цьому місяці схвалив ліцензію на комерційний експорт в Україну. Ліцензія охоплює зброю в таких категоріях, як напівавтоматичні і автоматичні озброєння калібру до 12,7 міліметра, бойові рушниці-дробовики, глушники, снайперські системи M107A1, а також боєприпаси та інше. Обсяг продажів оцінюється в 41,5 мільйон доларів.

Це озброєння покликане усунути конкретну уразливість українських військ, які борються з підтримуваними Росією сепаратистами в двох східних областях, зазначає газета.

За даними Washington Post, уряд України звертався з проханням про постачання більш важкого озброєння, такого, як протитанкові ракети Javelin, однак схвалення на його експорт не було.

Конгрес санкціонував такі продажі в «законі на підтримку свободи України» в 2014 році, але ніяких дій адміністрації Обами за цим законом не було, що сприйнято як фактичне рішення не поставляти летальну зброю українським військовим.

Кілька днів тому президент Трамп оприлюднив свою стратегію з національної безпеки, в якій йдеться про протидію Росії за кількома напрямками і констатується, що амбіції і потенціал Москви створюють «нестабільний кордон в Євразії, де збільшується небезпека конфлікту через російські прорахунки».

У документі підкреслюється, що США і Європа будуть працювати разом «для протидії підривній діяльності і агресії з боку Росії».

Голова Комітету Сенату США з міжнародних відносин, республіканець із штату Теннессі Боб Коркер, який був одним з ініціаторів закону, привітав рішення адміністрації Трампа.

«Я радий, що адміністрація затвердила продаж оборонного летального озброєння Україні, – заявив Коркер виданню The Washington Post. – Це рішення було підтримане Конгресом в законі, ухваленому три роки тому, який відображає давню прихильність нашої країни Україні перед лицем триваючої російської агресії».

У Москві прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков застеріг, що поставки летальної зброї Україні можуть обернутися новим кровопролиттям на Донбасі.

«Напевно, це в зайвий раз підігріє і без того «гарячі голови» тих націоналістів, які прагнуть тільки до того, щоб знову перейти до силового методу врегулювання на Донбасі, абсолютно безперспективного, і знову розв'язати кровопролиття», – заявив Пєсков журналістам.

Представниця Держдепартаменту Гедер Науерт торкнулася теми конфлікту в Україні у вівторок, заявивши, що «Росія і її ставленики є джерелом насильства на сході України, і російський уряд сприяє продовженню активного конфлікту і гуманітарної кризи».

Науерт заявила, що США продовжують закликати Росію вивести свої війська і озброєння з України.

Конфлікт в Україні ліг в основу напруженості у відносинах між США і Росією.

Підхід Трампа до вирішення проблеми України і до відносин з Росією в цілому привертає велику увагу на тлі розслідувань заяв про координацію дій між соратниками Трампа і Росією з метою вплинути на результат президентських виборів в США в 2016 році.

Раніше в цьому місяці державний секретар Рекс Тіллерсон заявив, що США збережуть запроваджені проти Росії санкції, поки вона не піде з України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG