Доступність посилання

ТОП новини

«Летальне» ембарго для України зняте. Чекаємо на «Джавеліни» – у США відреагували на рішення Трампа


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і сенатор США Роб Портман, 2015 рік
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) і сенатор США Роб Портман, 2015 рік

«Мені приємно відзначити, що президент вперше вирішив схвалити надання летального військового устаткування Україні», – заявив сенатор Роб Портман, коментуючи схвалення США ліцензій на продаж летальної зброї Україні.

Законодавець наголосив, що рішення припиняє фактичне ембарго на постачання летальної зброї Україні, введене за часів Обами.

«Це рішення, хоча і давно назріле, закінчить фактичне ембарго адміністрації Обами проти України і надасть доступ Україні до інструментів, яких вона потребує, щоб себе захистити», – наголосив він.

«Надання летального устаткування Україні надішле чіткий сигнал про те, що Америка підтримує народ України в майже чотирирічній боротьбі за демократію, процвітання та незалежність України перед лицем російської агресії», – наголосив він.

Схвалення ліцензій відкриває шлях і до постачання «Джавелінів», переконаний колишній високопосадовець Пентагону Майкл Карпентер.

«Рушниці, схвалені для комерційного продажу, – не «Джавеліни», на які всі очікували, але щонайменше штучний Рубікон стосовно летальної зброї перейдено, і, сподіваюсь, що прийдуть і «Джавеліни» (можливо, без розголосу?)», – зазначив Карпентер у Twitter.

Низка конгресменів США наголосили, що рішення про надання зброї Україні давно назріло.

«Рішення давно назріло, і Конгрес підтримує його вже роками. Давно пора Україні отримати необхідні ресурси та зброю, щоб захиститись від російської агресії», – заявив конгресмен-республіканець Адам Кінзінґер в Twitter.

​«Це чудовий і давно назрілий крок, щоб допомогти Україні захиститись від російської агресії», – так відреагував конгресмен Майк Ґеллеґер на рішення Трампа.

Сенатор Портман також висловив сподівання на розширення допомоги Україні вже на урядовому рівні.

«Будучи співзасновником і співголовою групи підтримки України в Сенаті і автором декількох законодавчих положень, включаючи надання летальної допомоги і створення ініціативи з безпекової допомоги Україні, я сподіваюсь, що ухвалене рішення відчинить двері до повного втілення законодавства, ухваленого обома партіями, яке допоможе українцям захиститись від російської агресії», – наголосив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG