Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі після зимових канікул нещеплених від кору дітей не пускатимуть до шкіл і дитсадків – комісія


Одеська міська інфекційна лікарня
Одеська міська інфекційна лікарня

В Україні спостерігається епідемічний підйом захворюваності на кір. «Черговий і прогнозований», як стверджують в Міністерстві охорони здоров’я. У відомстві додають: кір приходить раз на 5-7 років, проте поточна ситуація ускладнена низьким охопленням населення профілактичними щепленнями. Наразі найбільше хворіють на кір на Івано-Франківщині та Одещині. В Одесі ситуація із захворюваністю залишається складною, свідчать лікарі.

Про серйозний спалах кору медики Одеси кажуть від весни. За минулих 8 місяців захворіли понад тисяча одеситів різного віку. Найстаршому – 82 роки, наймолодшому – два тижні.

В новий рік без покращень

Протягом 4 січня 2018 року з діагнозом «кір» госпіталізували 20 осіб, в тому числі 11 дітей, повідомила головний лікар міської інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова.

На сьогодні в лікарні перебувають 94 хворих на кір, в тому числі 64 дитини. В лікарні розгорнуто чотири відділення
Світлана Лаврюкова

«На сьогодні в лікарні перебувають 94 хворих на кір, в тому числі 64 дитини. В лікарні розгорнуто чотири відділення. Перед святами ми були змушені розгорнути ще два дитячих відділення, котрі перепрофільовано для госпіталізації хворих на кір», – каже вона.

З початку спалаху, а це був квітень, від ускладнень хвороби в Одесі померло три дитини і двоє дорослих, в тому числі нещодавно – 17-річна дівчинка-підліток і медичний працівник. У зв’язку з цим було ухвалено рішення вакцинувати всіх медиків до 35 років, які працюють в інфекційній лікарні, в прийомних відділеннях стаціонарів і дитячих лікарнях.

«Ми для цього зараз можемо взяти вакцину, що призначена для дітей і котра є в достатній кількості, а потім компенсувати за рахунок місцевого бюджету», – зауважила головний позаштатний педіатр міського департаменту охорони здоров’я Ганна Луньова.

Найближчими днями батьків нещеплених дітей письмово сповістять – Буйневич

Після зимових канікул маленькі одесити без щеплення від кору не зможуть відвідувати школи та дитячі садки. Таке рішення напередодні Нового року ухвалила, а 4 січня оприлюднила комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Одеській міськраді. Обмеження діятимуть, поки зберігатиметься несприятлива епідеміологічна ситуація, пояснила Радіо Свобода директорка міського департаменту освіти і науки Олена Буйневич.

Найближчими днями батьків таких дітей письмово сповістять, що після зимових канікул дитину до школи не треба приводити
Олена Буйневич

«У директорів шкіл є інформація щодо нещеплених дітей, оскільки медичні карти з листами щеплень зберігаються в шкільних медичних пунктах. Найближчими днями батьків таких дітей письмово сповістять, що після зимових канікул дитину до школи не треба приводити», – каже вона.

Розповіла Олена Буйневич і про те, в який спосіб відсторонені від занять надолужуватимуть пропущений матеріал. За її словами, це будуть індивідуальні плани навчання, впровадження консультацій, дистанційних методів, оцінювання за письмовими роботами тощо.

Батьки кажуть про «ультиматум» міськради і «порушення права на освіту»

Подібний «ультиматум» одеської міської влади призведе до масової торгівлі довідками про щеплення й подорожчання таких документів, вважає представник громадської організації «Пацієнти України» Павло Поламарчук.

Батькам, котрі переймаються тим, як у високий епідсезон захворюваності на грип дитина перенесе навантаження щеплення від кору, громадський активіст радить йти за консультацією до досвідченого лікаря.

«Медики, чиновники, колегіальний орган (комісія) не несуть відповідальності. Тому я просто рекомендую знайти педіатра, якому довіряєте. І тоді вже за рекомендацією конкретного педіатра, а не комісії, яка сталінсько-ГУЛАГівськими методами тут збирається щось робити», – каже він.

Одеська міська інфекційна лікарня
Одеська міська інфекційна лікарня

Закиди батьків, що обмеження на відвідування шкіл порушує конституційне право дитини на освіту, в одеській міськраді спростовують.

«Йдеться про освіту, а не про відвідування закладу освіти. Освітній заклад може обирати інші, крім уроків, форми організації навчально-виховного процесу. Також в Конституції є стаття 3, в якій чітко визначено: людина, її життя та здоров’я (а ще честь, гідність, недоторканність, безпека) визнані в Україні найвищою соціальною цінністю», – зазначила заступниця директора міського департаменту освіти Ольга Дума.

Канікули закінчуються 15 січня. Проте, як зауважують лікарі, станом на сьогодні імунізації від кору потребують ще близько п’яти тисяч одеських дітей.

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG