Доступність посилання

ТОП новини

Росія використовуватиме свій оновлений військовий потенціал – голова штабів США


Джозеф Данфорд
Джозеф Данфорд

Якщо лише глянути на недавню історію Росії і її військові інвестиції досить, щоб зрозуміти, що ця країна є загрозою для Європи і інших країн, заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США генерал Джозеф Данфорд в Брюсселі, де він бере участь в нараді Військового комітету НАТО.

Немає жодної галузі в російських збройних силах, де за цей час не відбулася якась модернізація
Джозеф Данфорд

«Коли ми думаємо про Росію, ми думаємо про її дії за останні кілька років, – сказав Данфорд. – Потім ми дивимося на інвестиції, які зробила Росія за останні десять років, і можна побачити, що немає жодної галузі в російських збройних силах, де за цей час не відбулася якась модернізація».

Зміцніла Росія є найбільшою загрозою на континенті, і альянс розміщує відповідні засоби для стримування східного сусіда, сказав Данфорд.

Росія модернізувала багато галузей своїх збройних сил, включаючи перебудову і модернізацію ядерного потенціалу, модернізацію військово-морського потенціалу, розробку нових засобів ведення війни в кіберпросторі та радіоелектронної боротьби, а також розгортання засобів протикосмічної оборони.

При цьому Росія буде використовувати свій потенціал, зазначив генерал.

Подивіться на їхню поведінку, подивіться на Грузію і Україну
Джозеф Данфорд

«Подивіться на їхню поведінку, подивіться на Грузію і Україну», – сказав він.

У 2008 році близько 79 тисяч російських солдатів увійшли в грузинські регіони Південної Осетії і Абхазії. Їм протистояли близько 10 тисяч грузинських військових, які були змушені відступити. Російська окупація цих територій триває.

В Україні Росія незаконно анексувала Крим в 2014 році і включила регіон в Російську Федерацію, нагадав Данфорд. Росія використовувала танки без розпізнавальних знаків і військових без розпізнавальних знаків на формі, коли входила в регіон. Російські військові, додав він, вступили в Донецьку область України, і бої в цьому регіоні тривають.

США та інші країни НАТО допомагають навчати українських військових захищати свій суверенітет.

Держави мають право захищати себе і не піддаватися атакам інших, заявив Данфорд. Це вірно і тоді, коли вони вступають на територію країни у військовій формі, і коли атака «являє собою суміш нетрадиційних операцій, інформаційних операцій, дій в кіберпросторі, економічного примусу і політичного впливу».

«У цьому випадку це також порушення суверенітету», – заявив колова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США.

Як зазначив Данфорд, анексія Росією Криму та подальші дії Москви в Україні привернули увагу НАТО. Перш за все альянс спробував заспокоїти своїх членів за допомогою зміцнення сил передового базування, розмістивши чотири багатонаціональні бойові формування в Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

США очолили формування в Польщі і додатково зміцнили сили в Європі, додавши авіаційну бригаду і ще одне формування рівня бригади, що діє на ротаційній основі.

Сьогодні основна увага приділяється посиленню стримуючого потенціалу альянсу з метою зміцнення європейської безпеки.

Не можна заспокоюватися, інакше ви втратите свою значимість. Потрібно весь час бути уважними та пильними
Джозеф Данфорд

Робота в Європі узгоджується зі Стратегією національної безпеки в тому, що стосується Росії, сказав Данфорд.

«Я б сказав, що нікого з нас не влаштовує наше нинішнє становище, – заявив він. – У цій справі не можна заспокоюватися, інакше ви втратите свою значимість. Так що потрібно весь час бути уважними та пильними».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG