Доступність посилання

ТОП новини

Істеблішмент буде закликати згуртуватися навколо Путіна – російський політолог про «Кремлівський список»


До «Кремлівського списку» увійшли, зокрема, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв (праворуч) та міністр оборони Сергій Шойгу (ліворуч). Самого Володимира Путіна (в центрі) не включили
До «Кремлівського списку» увійшли, зокрема, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв (праворуч) та міністр оборони Сергій Шойгу (ліворуч). Самого Володимира Путіна (в центрі) не включили

«Кремлівський список» не є санкційним, проте вже спровокував реакцію в Росії, зазначає російський політолог Дмитро Орєшкін. Він прогнозує, що кремлівська пропаганда може апелювати до цього документу як до ознаки втручання США у внутрішні справи Росії. Ще реальнішою загрозою для Москви може бути блокування співпраці із західними країнами в сфері оборонної промисловості, припустив експерт в ефірі «Ранкової Свободи».

ЗАВАНТАЖИТИ

– Пане Орєшкін, що говорять і пишуть у Росії з приводу «Кремлівського звіту»?

У цьому документі написано дуже коректно, що складений список найбільших бізнесменів, у кого статки більше від одного мільярда доларів

– Слухайте, ще ранок, серйозної реакції ще не було. Думаю, ніякої й не буде, тому що в цьому документі написано дуже коректно, що складений список найбільших бізнесменів, яких вони помилково називають олігархами, за одним простим принципом: у кого статки більші від одного мільярда доларів. І складений список ключових чиновників, до якого входять, звісно, керівники обох палат парламенту, прем’єр-міністр, тільки Путіна не включили. І там дуже ясно написано, що це не є підставою для введення до санкційного списку.

А вже потім із цих ключових персон якась інша структура – не Міністерство фінансів, а Адміністрація президента – буде, очевидно, відповідно до рішення Конгресу, формувати якийсь санкційний список. Тож поки що особливо нема на що реагувати. Ми й так здогадувались, що в нас пані Матвієнко керує Радою федерації, пан Володін – керівник Державної думи, а пан Медведєв – прем’єр-міністр.

Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін

– У передчутті цього звіту реакція все ж була – поміж іншого пролунала можливість Москви відпрацювати відповідь за принципом взаємності. Яку рівноцінну відповідь може дати Росія?

Які жахи може запропонувати Росія? Заборонить тримати накопичення в рублевій формі

– Заборонять американцям купувати путівки на Південний берег Криму, лікуватись у російських поліклініках, тримати гроші в «Сбербанку», їздити в туристичні поїздки на Колиму – які ще жахи може запропонувати Росія? Внесе якісь санкції, заборонить тримати накопичення в рублевій формі.

Найнеприємніше в цій історії – натяк, що всі перераховані

Пусте це все, тому що найнеприємніше в цій історії – натяк. Натяк полягає в тому, що всі перераховані, всі під бінокуляром. Відчуття, що ти якось в ізольованому світі, втрачене, душевний комфорт втрачений.

Хоча й сказано в цьому документі, що з публічних, вартих довіри, джерел оцінені ці доходи, але поміж рядків читається, що є така річ, як фінансова розвідка, яка і непублічні дані розслідує, а це вже серйозно. Тому що це стосується вже не лише офіційних багатіїв, а й чиновників, в яких, напевно, теж є якісь гроші і, очевидно, вони теж уже полічені. Це погана новина.

– У Держдумі заявили, що «Кремлівський звіт» байдужий росіянам. Чи це так, особливо в розрізі прийдешніх президентських виборів?

– Звісно, не байдужий, тому що насправді минуло буквально кілька годин від моменту публікації. Росія тільки-тільки прокинулась, оченята протерла, і вже соцмережі повні обговорення.

Хтось каже, що це повний перелік, кого треба відправляти на лісоповал, особливо такі ліворадикальні товариші

Люди, як завжди, не дуже глибоко проникають, вони думають, що це санкційний список. Вони не читають англійське попереднє повідомлення, а список, і бачать там прізвища всіх відомих людей. І загалом відчувають певне емоційне піднесення, тому що хтось каже, що це повний перелік, кого треба відправляти на лісоповал, особливо такі ліворадикальні товариші з комуністичною ідеологією. Інші кажуть, що нарешті американці зробили те, чого не могли зробити російські слідчі органи й тому подібне. Дуже емоційна, жива реакція, в тому числі і в пресі. Звісно, керівництво країни казатиме, що це удар по виборах, удар по Росії, ще по чомусь. Хоча ще раз хочу сказати, що це лише список прізвищ із визначенням їхнього соціального статусу.

Так, патріотична громадськість каже: ось нас звинувачують у тому, що ми втрутились у вибори США, а самі опублікували список і таким чином втрутились у наші вибори. Більше того, вони опублікували список у себе в країні. Вони мають повне право це зробити так само, як будь-яка країна може опублікувати список ключових осіб іншої країни.

Російський істеблішмент буде обурюватись, закликати народ згуртуватися навколо Володимира Путіна

Російський істеблішмент буде обурюватись, заламувати пальці, звинувачувати Сполучені Штати й закликати народ згуртуватися навколо Володимира Володимировича Путіна у відповідь на імперіалістичну агресію і давати якусь симетричну відповідь. Не зрозуміло, на що. Ну, опублікуйте список ключових американських політиків.

– Складається враження, що публікація цього звіту посилює позиції Володимира Путіна як кандидата в президенти?

– Надії на те, що зараз можна послабити чи посилити Володимира Путіна, мені здається, доволі ефемерні, тому що всім зрозуміло, що на цих виборах перемагає Путін.

Акція за бойкот виборів президента. Росія, Санкт-Петербург, 28 січня 2018 року
Акція за бойкот виборів президента. Росія, Санкт-Петербург, 28 січня 2018 року

Це оборонна спроба сховатись за залізною завісою. Не ходіть на нашу територію, не займайте нашого унікального цивілізаційного коду

Будь-який рух за кордоном використовується для нагнітання вереску: нас хочуть образити, нам треба об’єднатись і нанести відповідний удар, інакше нас розтопчуть. Це така захисна, оборонна спроба сховатись за залізною завісою. Вона, до речі, з моєї точки зору, красномовна, тому що, якщо в радянські часи була така розкішна експансіоністська логіка – ми здійснюємо прогресивні перетворення, в нас найбільш прогресивний уклад, ми несемо звільнення робочому класу, все прогресивне людство дивиться на нас із надією, то зараз ситуація радикально змінилась. Не ходіть на нашу територію, не займайте нашого унікального цивілізаційного коду, не лізьте за нашу залізну завісу.

Тут те саме: нас хочуть образити, вони опублікували список! Список вони опублікували, Боже ж ти мій! Це значить, вони будуть нас зараз розстрілювати! Для того, щоб цього не допустити, єдиний наш порятунок – це Володимир Володимирович Путін. Ну, було б дивно, якби вони цю штуковину не використали в своїх інтересах.

– ЗМІ повідомляють, що на секретному брифінгу у Вашингтоні йшла мова про заходи, які вживаються з метою відрадити треті країни від співпраці з російським оборонно-промисловим комплексом. Наскільки це серйозна загроза для Росії?

Значна кількість держав відмовилась від закупівлі російської зброї

– А ось це вже санкції, і це вже працює. Значна кількість держав, які, до речі, американцями по пальцях не перераховуються, просто названі, що помітна кількість відмовилась від закупівлі російської зброї. Отже, знову, в Росії це буде подано як боротьба за збройний ринок глобальний: Сполучені Штати хочуть не допустити туди російську зброю і з метою знищення конкуренції вводять цей самий санкційний режим. Це інтерпретація, кожен вільний інтерпретувати так, як хоче.

Російські продажі зброї скорочуються, отримувати комплектуючі буде значно складніше

Факт полягає в тому, що російські продажі зброї скорочуються, і, що найбільш неприємне, оскільки значна частина комплектуючих, на яких будується російська зброя, імпортна, як би це не заперечували наші керівники ОПК, і тепер отримувати ці комплектуючі буде значно складніше.

Точно так само працюють санкції в області заборони високотехнологічних способів буріння на великій глибині, у зв’язку з чим «Роснафта» не може бурити шельф Чорного моря і марно пішли зусилля з арктичного шельфу. Немає в Росії технологій, які б дозволяли бурити на таких глибинах і в таких умовах. А ці технології за санкційними обмеженнями їм продавати вже не можна. Те саме зі зброєю.

Комплектуючі доведеться купувати через три прокладки – це буде значно дорожче

Оскільки значна частина сучасної зброї так чи інакше спирається на високі технології, а високі технології так чи інакше спираються на комплектуючі з розвиненого світу, а ці комплектуючі будуть тепер поставлятись зі складнощами і доведеться їх купувати через три прокладки – будуть купувати, звісно, знайдуть спосіб, просто це буде значно дорожче. Думаю, це доволі серйозний удар по промисловому комплексу.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG