Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Дочка Шокіна проти Джо Байдена


Екс-генпрокурор Віктор Шокін
Екс-генпрокурор Віктор Шокін

Дочка Шокіна подає до суду на Джо Байдена

Дочка колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна Аліна, яка є громадянкою США, має намір подати до суду на екс-віце-президента Сполучених Штатів Джо Байдена за те, що той публічно образливо висловився про її покійну бабусю і батька, назвавши екс-генпрокурора України «сучим сином».

Прийшов, бо запросили

Фігурант справи «рюкзаків Авакова», колишній заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар розповів, чому прийшов на колегію МВС. «Я брав участь у колегії МВС як запрошена особа – разом з декількома іншими запрошеними особами, серед яких були народні депутати України, громадські діячі, а також представники ЗМІ», – відповів Чеботар.

Окремо екс-заступник Арсена Авакова зазначив, що на даний момент не займає жодних посад у МВС. Як і декілька останніх років – нібито через стан здоров’я. При цьому, за його словами, міністр звертався до нього за порадами – саме з питання реформування правоохоронного відомства. Якщо ж Ви не бачили сюжет програми «Схеми» «Непозбувний», то він тут.

Архітектори і УПЦ (МП)

Двох архітекторів, Олександра Горбаня та Олексія Шемотюка, звинувачених у спробі підпалити незаконно збудовану каплицю УПЦ (Московського патріархату) біля фундаменту Десятинної церкви у Києві, відпустили з-під варти на поруки народних депутатів. Такими були два рішення Київського апеляційного суду від 5 лютого. Судді зважили на громадський розголос справи і на те, що вирок першої інстанції був явно несправедливим, пояснюють адвокати і парламентарі, які взяли архітекторів на поруки. Пом’якшити запобіжний захід Горбаню та Шемотюку пропонували також прокурори та навіть представники Української православної церкви (Московського патріархату), якій належить самовільно збудована церковна споруда.

А тепер коротко про три події у світі.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган зустрівся з папою Римським Франциском у Ватикані. Це перший державний візит турецького лідера до Ватикану за останні 59 років.

Президент Туреччини вперше за 59 років відвідує Ватикан (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Президент Мальдівських островів Абдулла Ямін оголосив 15-денний надзвичайний стан. Цей крок дає широкі повноваження силам безпеки для арешту та затримання незгодних.

А у столиці Росії Москві долають «снігопад століття». Висота снігу в деяких частинах Москви сягнула 55 сантиметрів.

Українці Кубані

І до справ історичних. У січні 1918 року була утворена Кубанська Народна Республіка, а в лютому була проголошена її незалежність. Проте, фактично, незалежною кубанська держава так і не стала. У той час на Кубані були сильними українські настрої, обговорювалася ідея про об’єднання з Україною на правах автономії чи на засадах федерації. Але цим планам також не судилося бути реалізованими. Про кубанську історію сторічної давнини Радіо Свобода розмовляло з істориками Андрієм Іванцем та Дмитром Білим.

«Карта українських земель». Видавництво «Нова українська школа», Львів, 1928 рік
«Карта українських земель». Видавництво «Нова українська школа», Львів, 1928 рік

Німці Надволжя

У продовження теми дослідження минулого –​ трагічна історія німців російського Поволжя на прикладі долі родини Ретлінгів. У 1941 році з Автономної Радянської Соціалістичної Республіки Німців Поволжя депортували все німецьке населення, саму республіку ліквідували. Німці Поволжя, які проживали тут із XVIII століття, зникли за велінням влади. Лише у 1991 році ухвалили рішення про їхню реабілітацію. За п'ять десятиліть сім'ї надволзьких німців пережили втрати, пройшли обов'язкову службу в трудових арміях Сибіру, Казахстану, Центральної Азії і зазнали масового цькування через свою етнічну приналежність.

Родина Ретлінгів у селі Кочки
Родина Ретлінгів у селі Кочки

​І жменька добрих новин насамкінець.

Український музичний гурт ATMASFERA отримав премію в Нью-Йорку.

Журналістки Радіо Свобода Марічка Набока та Ольга Комарова отримали дві нагороди Національної премії «Media etc. 2.0» для журналістів, що пишуть на економічну тематику. За які саме матеріали, читайте тут.

І 15-річна українка Марта Костюк піднялася на 58 позицій у рейтингу найкращих тенісисток світу. Вона вперше увійшла до топ-200 рейтингу і наразі посідає 185-е місце. Найвищу позицію серед українок – третє місце – займає Еліна Світоліна.

Марта Костюк
Марта Костюк

​Будьте впевненими у своїх силах!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG