Доступність посилання

ТОП новини

«Петрівка» vs «Почайна»: що означає нова назва станції київського метро?


8 лютого Київрада перейменувала станцію Київського метрополітену «Петрівка» на «Почайна» –​ за це рішення проголосували 70 із 120 депутатів​. Радіо Свобода дізналось, що означає нова назва, та зібрало перші реакції на перейменування.

У 1926 році назву «Петрівка» (власне, російською – «Петровка») отримала нова залізнична станція на півночі Києва (нині – вантажна залізнична станція «Київ-Петрівка»). Тоді на честь голови Всеукраїнського центрального виконавчого комітету Григорія Петровського назвали цілий район – сучасний Поділ. Але назва району так і не прижилася, а назва транспортного вузла частково зберігалась і до сьогодні.

Григорій Петровський увійшов в історію як один із організаторів боротьби проти української Центральної ради та активний прихильник «червоного терору» й сталінських репресій.

Пам'ятник Петровському в Дніпрі, нині знесений
Пам'ятник Петровському в Дніпрі, нині знесений

​Саме Петровського вважають одним із організаторів Голодомору 1932–1933 років. Топоніми та власні назви, пов’язані з особою Петровського, підпадають під закон про декомунізацію – так 29 січня 2016 року активісти тодішнього Дніпропетровська скинули пам’ятник «всеукраїнському старості», який простояв у центрі міста близько 40 років, а 19 травня того ж року Верховна Рада перейменувала назване на його честь місто Дніпропетровськ на Дніпро.

У Дніпропетровську знесли монумент Петровському (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

За даними краєзнавців, Дніпропетровська область (досі не перейменована – для цього треба змінювати Конституцію України) є однією з тих областей, які найбільше постраждали від Голодомору 1932–1933 років.

Станцію «Петрівка» відкрили в 1980 році – вона стала 20-ю за рахунком станцією столичної підземки. Свою назву вона отримала за аналогією із залізничною станцією поблизу – з часом слово «Петрівка» почало асоціюватись саме з тією місцевістю.

«Почайна – це назва річки»

Нова назва станції метро «Почайна» походить від назви правої притоки Дніпра, яка вже майже зникла. Вона вважається офіційним місцем хрещенням Русі – київський князь Володимир, за свідченнями літописів, хрестив киян саме у її водах. Починаючи з середини 60-х років ХХ століття, у верхів’ї річки було проведено археологічні розкопки, які виявили унікальне давнє поселення, яке відносять до зарубинецької археологічної культури.

«Петрівка» названа на честь революціонера Петровського, який багато натворив біди для України, а Почайна – це назва річки, яка там протікає
Костянтин Богатов

Одним із ініціаторів перейменування виступив депутат Київради Костянтин Богатов. Він заявив, що «Петрівка» названа на честь революціонера Петровського, який достатньо багато натворив біди для України, а Почайна – це назва річки, яка там протікає: «Відповідно, кращої назви не придумати».

Перейменування вже здобуло багато прихильників у соцмережах:

Були й несхвальні реакції:

Також Київрада перейменувала «Куренівсько-Червоноармійську» лінію підземки в «Оболонсько-Теремківську».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG