Доступність посилання

ТОП новини

Після драматичного вислання з України: що далі для Саакашвілі?


Міхеїл Саакашвілі на прес-конференції у Варшаві, 13 лютого 2018 року
Міхеїл Саакашвілі на прес-конференції у Варшаві, 13 лютого 2018 року

Екс-керівник Грузії та колишній керівник Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі залишив Україну в такому ж драматичному стилі, як і повернувся у вересні після втрати ним українського громадянства: його перевезли через українсько-польський кордон.

Після кількох невдалих спроб приглушити або заарештувати колишнього президента Грузії, який нині є особою без громадянства, але став українським опозиційним політиком, влада в Києві 12 лютого врешті його затримала в… грузинському ресторані і швидко посадила його в чартерний літак на Варшаву.

Видворення було вже запрограмоване після того, як апеляційний суд у Києві відхилив минулого тижня прохання Міхеїла Саакашвілі щодо політичного притулку, що відкрило легальний шлях до реадмісії чи екстрадиції з України. Державна прикордонна служба повідомила, що здійснила реадмісію «у відповідності з законними процедурами».

Момент затримання Міхеїла Саакашвілі в ресторані у Києві. 12 лютого 2018 року
Момент затримання Міхеїла Саакашвілі в ресторані у Києві. 12 лютого 2018 року

​Отже, що далі для Саакашвілі?

Притулок у Польщі? Не розраховуйте на це

Саакашвілі, лідера партії «Рух нових сил», прийняли у Польщі на підставі прохання про реадмісію, поданого Державною міграційною службою України до польської прикордонної служби.

Але він чітко дав зрозуміти, що він не проситиме про політичний притулок у країні-члені ЄС, даючи зрозуміти, що у нього немає планів залишатись у ЄС постійно.

Чи я буду просити про політичний притулок у Польщі. Я не буду просити про політичний притулок
Міхеїл Саакашвілі

«У мене була розмова з керівництвом Міністерства внутрішніх справ Польщі. Вони мені передзвонили після мого прибуття до аеропорту. Першим запитанням було: чи я буду просити про політичний притулок у Польщі. Я відповів, що не буду просити про політичний притулок», – сказав Саакашвілі в інтерв’ю телеканалові NewsOne пізно ввечері 12 лютого.

У той час як Саакашвілі каже, що поляки прийняли його «дуже тепло», він розкритикував польський уряд, заявивши в інтерв’ю грузинському телеканалу «Руставі-2», що офіційна Варшава «зрадила» його, допомагаючи Києву у висланні, як повідомила російська агенція «Інтерфакс».

«Я повернуся в Україну на законних підставах»

Саакашвілі також сказав, що перебування на відстані від України не зупинить його політичну боротьбу.

В умовах сучасних комунікацій продовження моєї боротьби проти олігархічних режимів в Україні та Грузії не є для мене проблемою
Міхеїл Саакашвілі

«В умовах сучасних комунікацій продовження моєї боротьби проти олігархічних режимів в Україні та Грузії не є для мене проблемою», – сказав Саакашвілі телеканалові «Руставі-2» (який відомий особливою прихильністю до нього – ред.). Колишній президент Грузії залишив свою закавказьку країну після завершення свого президентства в 2013 році і взяв українське громадянство, ставши головою Одеської облдержадміністрації в 2015–16 роках.

На прес-конференції 13 лютого Саакашвілі запевняв, що буде «таким же ефективним у Європі, як був в Україні», а потім попередив українську владу: «Саакашвілі тут буде в десять разів небезпечнішим для вас, аніж коли був в Україні».

Саакашвілі тут буде в 10 разів небезпечнішим для вас, аніж коли був в Україні
Міхеїл Саакашвілі

Саакашвілі пообіцяв, що в найближчі дні він складе «щось на зразок списку Магнітського для України», маючи на увазі санкційний список США, до якого увійшли російські представники, відповідальні за порушення прав людини та корупцію.

Міхеїл Саакашвілі на прес-конференції у Варшаві. 13 лютого 2018 року
Міхеїл Саакашвілі на прес-конференції у Варшаві. 13 лютого 2018 року

Але він також пообіцяв знову повернутися до Києва.

«Я збираюся повернутися до України цілком законно. Ви маєте пам’ятати, що згідно з українським та міжнародним законодавством, я є резидентом України і маю право перебувати в Україні», – сказав Саакашвілі у Варшаві.

Я збираюся повернутися до України цілком законно
Міхеїл Саакашвілі

Виглядає мало ймовірним, що Саакашвілі буде дозволено повернутися до протесту, що його планували на 18 лютого. Незважаючи на його відсутність, акція протесту відбудеться без лідера, сказав соратник Саакашвілі Давид Сакварелідзе Радіо Свобода і висловив сподівання, що акція буде наймасштабнішою за увесь час.

Партія без лідера

Але яке майбутнє в партії «Рух нових сил», лідер якої за межами країни, а політична сила має підтримку не більше ніж приблизно два відсотки населення?

Команда Саакашвілі неодноразово заперечувала такі соціологічні дані, вважаючи, що і акції протесту проти президента Порошенка й уряду набирають сили.

Акція прихильників Міхеїла Саакашвілі під Верховною Радою, жовтень 2017 року
Акція прихильників Міхеїла Саакашвілі під Верховною Радою, жовтень 2017 року

І справді, майже щотижневі акції збільшувались у період минулої осені, але з чисельністю у менш аніж десять тисяч у день найбільшого розмаху 11 лютого. Ці акції є незначними у порівнянні з Майданом 2013–2014 років, який фактично усунув від влади тодішнього президента Віктора Януковича та його уряд (Янукович тоді, втікши з Києва, заявив, що відмовляється виконувати свої зобов’язання за домовленістю з міжнародними посередниками про врегулювання тодішньої кризи, і Верховна Рада була змушена констатувати його самоусунення від виконання президентських обов’язків – ред.).

Влада сподівається, що без Саакашвілі протестний рух занепаде. Тому треба дочекатися акції 18 лютого, щоб поглянути, як розвивається ситуація.

Що зі справою проти Саакашвілі в Україні?

Повернення в Україну буде проблемним для Саакашвілі. Але варто звернути увагу на те, що він уже один раз прорвався в Україну, незважаючи на заборону.

Якщо він повернеться, то, можливо, знову постане перед ймовірністю затримання і навіть ув’язнення через кримінальну справу проти нього.

Генеральний прокурор Юрій Луценко стверджує, що його відомство має тверді докази зв’язків Саакашвілі з олігархом-утікачем Сергієм Курченком. Луценко заявив у грудні, що Курченко заплатив Саакашвілі півмільйона доларів на фінансування його політичної діяльності, і оприлюднив аудіозапис як доказ своєї заяви. Радіо Свобода не проводило перевірку автентичності цих записів.

Саакашвілі назвав записи фальшивкою, а справу проти нього «цілковитою брехнею». Він звинувачує президента Петра Порошенка в організації кампанії переслідування його як політичного опонента.

Кримінальна справа не буде закрита. Розслідування триватиме
Лариса Сарган

Речниця Генпрокуратури Лариса Сарган сказала, що її відомство планує подальше розслідування проти Саакашвілі, незважаючи на те, що він уже не в Україні.

«Кримінальна справа не буде закрита. Розслідування триватиме», – сказала Сарган агенції «Інтерфакс-Україна».

Просячи про невелику допомогу з боку друзів у ЄС

Саакашвілі розраховує на допомогу від своїх союзників у ЄС і особливо німецького канцлера Анґели Меркель, яка відігравала ключову роль у тиску на Україну задля проведення нею реформ і бере участь у зусиллях щодо врегулювання збройного конфлікту на сході України.

«Я буду активно працювати з європейськими політиками, Європарламентом, американськими політиками», – сказав Саакашвілі 13 лютого.

Я буду активно працювати з європейськими політиками, Європарламентом, американськими політиками
Міхеїл Саакашвілі

«Якщо Євросоюз і особливо канцлер Анґела Меркель не зроблять врешті хоч щось, Україна занепаде, – сказав Саакашвілі раніше німецькій багатотиражній газеті Bild. – Порошенко руйнує країну, і він хоче усунути мене, бо я виступаю проти корупції».

Реакція з ЄС не була твердою. «Ми продовжуватимемо стежити за розвитком подій довкола пана Саакашвілі. Ми очікуємо, що буде дотримане верховенство права і також права пана Саакашвілі», – сказано у заяві ЄС.

Офіс Меркель ще не коментував справу після вислання Саакашвілі. Західні дипломати в Києві також тримають тишу, вважаючи, що це не стільки серйозна політична боротьба, як, радше, особистий конфлікт між Саакашвілі й Порошенком, від якого вони прагнуть тримати дипломатичну дистанцію.

США завжди хотіли бачити сильну й стабільну Грузію
Посол США у Грузії Ієн Келлі

Лише один коментар від американського дипломата надійшов – від посла США в Тбілісі Ієна Келлі. Посол сказав журналістам, що Вашингтон пильно стежить за ситуацією з Саакашвілі і наполягає на важливості дотримання юридичних процедур у цій справі.

На запитання, як це може вплинути на політичну ситуацію в Грузії, Келлі сказав, що США завжди хотіли бачити сильну й стабільну Грузію.

Чи Грузія надішле прохання про екстрадицію і як відреагує на нього Варшава?

Намагання знайти шлях назад в Україну не є єдиним викликом для Саакашвілі. Він також може далі відбивати спроби екстрадиції його до Грузії, де його засудили заочно до трьох років ув’язнення за зловживання владою, коли він помилував чотирьох поліцейських, засуджених за вбивство банкіра.

Він не є підозрюваним, суд відбувся, вирок ухвалений і, природно, його в Грузії очікують
Александре Кантарія

«Інтерфакс» процитував членів більшості в грузинському парламенті, які сказали, що якщо Саакашвілі вирішить залишатись у Польщі на довший час, то Тбілісі надішле прохання про екстрадицію Варшаві.

«Він не є підозрюваним, суд відбувся, вирок ухвалений і, природньо, його тут очікують», – сказав депутат грузинського парламенту Александре Кантарія.

Чи може Саакашвілі ще кудись поїхати?

Один із варіантів для Саакашвілі є, ймовірно, переїзд до Нідерландів, які йому, як повідомлялось, видали візу на підставі возз’єднання з родиною.

Він одружений з нідерландкою, і якщо він попросить про паспорт, це є можливим, згідно з нідерландськими законами
Галбе Зейлстра

«Він одружений з нідерландкою, і якщо він попросить про паспорт, це є можливим, згідно з нідерландськими законами», – повідомив міністр закордонних справ Нідерландів Галбе Зейлстра у грудні. Саакашвілі одружений з Сандрою Елізабет Рулофс-Саакашвілі, яка є громадянкою Нідерландів.

Наразі Саакашвілі не дав публічно натяків, що піде цим шляхом. У типовій манері він запевнив, що не лише повернеться в Україну, але й «усуне від влади Порошенка».

«Він не є президентом чи мужчиною, але підлим «баригою», який хоче зруйнувати Україну. Все це показує, наскільки слабкими вони є. Ми їх переможемо», – заявив Саакашвілі.

  • Зображення 16x9

    Крістофер Міллер

    Крістофер Міллер (Christopher Miller) – колишній кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Понад 10 років працював у Києві, висвітлював події в Україні й інших післярадянських державах. Із 2020 року – кореспондент видання BuzzFeed News у Нью-Йорку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG